Osmani: Plaćenici Wagnera sa srpskim paravojnim formacijama pripremaju napad na Kosovo

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da plaćenici ruske paravojne grupe Wagner rade sa srpskim paravojnim formacijama na švercu oružja i vojnih uniformi na Kosovo, kako bi pripremili „napad na Kosovo“.

Osmani je za britanski Telegraf navela da je „tajna operacija kreirana kako bi se postavili temelji za mogući hibridni napad Srbije i zauzimanje teritorije Kosova“, prenijela je prištinska Koha.

Ona je rekla da te navodne pripreme imaju paralele sa pripajanjem Krima Rusiji 2014. godine, kada su ruski vojnici obučeni u uniforme lišene svih oznaka, nazvani „mali zeleni ljudi“, pripremili put Moskvi za otcjepljenje poluotoka.

– Oni donose oružje i uniforme, ali formalno nisu dio srpske vojske. Srbija želi da postigne svoje ciljeve, a da ih ne nazove vojnom operacijom – izjavila je Osmani.

Prema njenim riječima, cilj Srbije je da „pripremi situaciju za moguću aneksiju – ne tradicionalnom vojnom operacijom, već nekom vrstom hibridnog napada“.

Osmani je ocijenila da Beograd nastavlja da podiže tenzije u regionu u suradnji sa ruskom Wagner grupom, koja je nedavno započela kampanju za regrute iz Srbije za rat u Ukrajini.

(Vijesti.ba)

https://relax-portal.info/prodaje-se-visenamjenski-poslovni-objekt-u-livnu/