Osobe s dvojnim državljanstvom moraju pokazati bh. putovnicu prilikom ulaska u BiH iz EU

Prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu iz zemalja Europske unije, osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući kao državljani BiH moraju pokazati bh. putovnicu kao jedini validni dokument za prelazak granice, u suprotnom, snose novčane kazne.

Naime, portal Klix.ba piše da im se javio čitatelj iz Švedske koji ima državljanstvo BiH i te zemlje i kojem je rečeno da će platiti prekršajnu kaznu od 200 KM ukoliko ne posjeduje bh. putovnicu prilikom prelaska granice.

“To mi je rečeno u Veleposlanstvu BiH u Švedskoj što znači da ja s putovnicom Švedske i osobnom kartom izdatom u BiH ne mogu prijeći granicu iako je ona dovoljan dokaz da sam njen državljanin, a uz to imam i adresu prebivališta u Sarajevu”, kazao nam je čitatelj.

BiH nema potpisan bilateralni sporazum s Europskom unijom

Shodno navedenom, odlučili smo kontaktirati Graničnu policiju BiH, gdje nam je glasnogovornica Franka Vican pojasnila da je Zakonom o putnim ispravama propisano da se njima za državljane BiH smatra putovnica, diplomatska, službena, zajednička putovnica, putni list, pomorska, odnosno, brodarska knjižica i druga dokumenta kojima se u skladu s međunarodnim ugovorima omogućava putovanje državljana BiH u inozemstvo.

“Isto tako, Zakon o osobnoj iskaznici državljana BiH u članu 2. propisuje da državljani BiH mogu koristiti osobnu kartu za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uvjetima utvrđenim bilateralnim sporazumima između BiH i druge države”, dodala je Vican.

Također, Zakon o graničnoj kontroli propisuje da je putna isprava važeća ako je putovnicu ili drugi identifikacijski dokument izdalo nadležno tijelo u BiH ili strano nadležno tijelo vlasti, a koje je priznato u našoj državi.

“U obzir dolazi i važeća osobna karta i drugi identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana, kao i putna isprava izdata strancu u BiH u skladu sa Zakonom o strancima”, navela je Vican.

Shodno navedenom, uzimajući u obzir ove zakonske odredbe, Vican je kazala da BiH nema potpisan bilateralni sporazum sa Švedskom, ali ni s Europskom unijom (EU) uslijed čega bi građani mogli koristiti osobnu kartu kao važeću putnu ispravu za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uvjetima utvrđenim sporazumima.

“Ta odluka je oduvijek na snazi te tako u našu državu mogu ući državljani BiH iz Srbije, Crne Gore, Albanije s osobnom kartom jer je s njima potpisan bilateralni sporazum. To se više ne odnosi na Hrvatsku otkako je postala članica EU“, istaknula je Vican.

Za nepoštivanje Zakona predviđene su i sankcije

Kada je u pitanju prekršajno procesuiranje osoba s dvojnim državljanstvom koji u BiH žele ući kao bh. državljani i ne posjeduju propisanu putnu ispravu i na uvid pokažu neki drugi dokument koji nije obuhvaćen međunarodnim sporazumom i ne omogućava putovanje državljana BiH u inozemstvo, onda snose sankcije.

Vican je naglasila da je Zakonom o graničnoj kontroli propisano da je osoba dužna prelaziti granicu samo na graničnim prijelazima i s važećim putnim ispravama, kao i to da se svatko tko namjerava ući u BiH dužan zaustaviti i dati na uvid važeću putnu ispravu.

“Zakonom o putnim ispravama propisana je novčana kazna od 100 do 400 KM za prekršaj osobe koja pokuša ili prijeđe preko granice BiH s nevažećom putnom ispravom kao i bh. državljanin koji prijeđe preko granice naše države s putnim ispravama koje nisu uređene ovim Zakonom. Također, Zakonom o graničnoj kontroli propisana je novčana kazna u iznosu od 300 KM do 1.500 KM ako osoba pokuša prijeći državnu granicu izvan graničnog prijelaza i radnog vremena graničnog prijelaza, bez važećih putnih isprava ili suprotno namjeni graničnog prijelaza. Plaćaju i novčanu kaznu u iznosu od 200 KM do 1.500 KM ako osoba pri graničnoj kontroli ne preda na uvid isprave propisane za prelazak državne granice”, zaključila je Vican.

www.vecernji.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply