Osumnjičen za ratne zločine, a bio u SAD-u

1

Za ratne zločine na području Konjica ukupno je osumnjičeno 17 osoba, a među njima je i visoki časnik Oružanih snaga BiH Enes Jahić koji je do sada, međutim, vrlo jednostavno prolazio sigurnosne provjere, kako za angažiranje u službi tako i za diplomatske misije.

Jahić se ovih dana vraća u BiH na poziv Tužiteljstva koje protiv njega, kao i još 16 osoba, vodi istragu o ratnim zločinima nad srpskim civilima i zarobljenicima, uglavnom tijekom 1992. godine na području Konjica, piše Večernji list BiH. NATO, SAD, Nizozemska Jahić se u BiH vraća s mjesta vojnog izaslanika u Nizozemskoj, a prije toga bio je u američkoj vojnoj bazi u Tampa Bayu.

Prema pravilima Oružanih snaga BiH, svaki časnik s višim činom mora proći sigurnosnu provjeru, no u ovome slučaju to se očito nije dogodilo ili se pak namjerno zataškalo. Prema dostupnim informacijama, pukovnik Jahić je čak imao pristup tajnim podacima. Njegovu, kao i ratnu prošlost drugih časnika, morala je provjeriti Obavještajno-sigurnosna agencije u suradnji s čak 28 različitih službi i agencija.

Iako se njegovo ime od ranije navodi u prijavama koje su upućivale srpske žrtve, ništa se ipak nije učinilo kako bi se zaustavilo ta imenovanja. Nije nevažno reći kako je Jahić ubrzano napredovao nakon što je dulje bio šef Ureda generala Senada Mašovića kojega se spominje kao najozbiljnijeg kandidata za novog načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH.

Jahić je čak dobio i posebni Orden za zasluge u zajedničkoj službi i isticanje u službi tijekom sudjelovanja u programu razmjene u stožeru CENTCOM-a u Tampi, na Floridi, gdje je proveo dvije godine na poslovima strateškog planiranja i vojne analize pri CENTCOM-ovoj Međunarodnoj skupini za planiranje. Enes Jahić je prije rata bio časnik JNA, otkuda se pridružio snagama Armije BiH. Kako se navodi u ratnim izvješćima, on je bio časnik zadužen za sigurnost.

Prema navodima istrage koju i protiv njega i drugih provodi državno Tužiteljstvo za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, Tužiteljstvo je preciziralo kako je riječ o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okolice, “koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti s tog područja”.
“Među navedenim zločinima obuhvaćena su ubojstva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava”, precizira se.

Među nedavno uhićenima prvi na popisu Tužiteljstva je Šefko Nikšić, stric predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića. Trojica preminula Među nedavno uhićenima je Redžo Balić koji je sudjelovao u nekoliko ubojstava. Agan Ramić bio je zapovjednik Teritorijalne obrane u Brđanima, a tamo je u siječnju 1993. godine ubijeno troje srpskih civila. Među uhićenima je i konjički ginekolog Sead Jusufbegović kojega se povezivalo sa silovanjem jedne Srpkinje i uklanjanjem tragova zločina na Bradini. Nikšićev stric u ratu je bio zamjenik zapovjednika civilne policije, a najodgovorniji za zločine nad Srbima, ali i Hrvatima, nekadašnji načelnik Sefat Ćibo, Jasmin Guska i Enes Tucaković nikada neće odgovarati jer su u međuvremenu preminuli. •

www.vecernji.ba