Otac isilovca: Nije više moj sin, zaslužio je smrtnu kaznu!

Ibro Ćufurović, mladić iz Velike Kladuše, koji je prije pet godina otišao na ratište u Siriju i borio se na strani Islamske države (ISIL), uskoro će biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu, kao zarobljenik. U BiH ga očekuju optužnica i suđenje.

Ibro Ćufurović: Očekuju ga optužnica i suđenje

Ibro Ćufurović: Očekuju ga optužnica i suđenje  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Totalno rasulo

U Siriju je otišao tek što je postao punoljetan. Ovu informaciju iz medija je saznao i njegov otac Šefik Ćufurović, koji, kako kaže, neće da čuje za svog najmlađeg sina Ibru. U razgovoru za “Dnevni avaz” kaže da je njegova obitelj doživjela “totalno rasulo” 2015. godine. Ističe i da je odlazak njegovog najmlađeg sina u Siriju pomogao da se obitelj raspadne.

Njegova supruga Zekija, Ibrina majka, živi tri kilometra od Šefika. U svađi su zbog imovine, ali i zbog sina ISIL-ovca. Prisjeća se kako je Ibro krenuo stranputicom.

– Počeo je mene napadati. Ja sam mu otac, ja sam ga hranio, pružio koliko sam mogao. Samo sam za svoju djecu živio. No, on se okrenuo protiv mene, napadao je hodže. Htio je na silu da nešto promijeni. Napadao je sve redom. Ja sam vidio da nešto nije uredu s njim – kaže Ćufurović.

Šefik Ćufurović: Neka me pozove Tužilaštvo

Šefik Ćufurović: Neka me pozove Tužilaštvo - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Kad ga nekoliko dana nije bilo kod kuće, majka mu je otkrila da je Ibro otišao u Siriju.

– Da je otišao da radi, da zaradi novac, da pomogne obitelji, pa hajde. On je otišao da ubija nevine ljude. I sada, kad se vrati, neka traži svog Bilala Bosnića, on ima i žene i kuće, neka mu on da sve što mu treba – ljutito kaže Ćufurović.

Sinu poručuje da je s njim završio za sva vremena.

– Što se mene tiče, zaslužio je smrtnu kaznu. On više nije moj sin i meni ne treba. Mogu samo otići ako me Tužiteljstvo pozove da budem svjedok protiv njega, ispričat ću im sve što sam vama otkrio – kaže na kraju Ćufurović.

Šefik Ćufurović svjedočio je na suđenju Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabija u BiH.

– Bosnić je vrbovao i mog Ibru i desetine drugih mladića. Naplatio je dobro njihov odlazak u Siriju. A koliko je samo obitelji upropastio, neka mu Bog plati – dodaje Šefik Ćufurović.