Oteta kršćanka Leah Sharibu “proslavila” 17. rođendan u zatočeništvu terorista Boko Harama

U četvrtak, 14. svibnja, bio je 17. rođendan Leah Sharibu, jedine preostale učenice u zatočeništvu, od 105 djevojaka koje su iz škole u gradu Dapchi prije tri godine oteli teroristi Boko Harama.

Podsjetimo, prije tri godine iz državne tehničke škole teroristi Boko Harama, koji su odani Islamskoj državi, oteli su 105 djevojaka. Teroristi su tijekom mjeseci neke pustili, ili su otkupljene dok su druge oslobođene u pregovorima s vlastima. Ostala je samo Leah, jer je jedina bila kršćanka.

Godine su prolazile, a od tada pojavilo se nekoliko glasina, da je ubijena ili udata za borca ​​Boko Haram te mu rodila dijete.

Nijedna od ovih glasina još nije potvrđena, a postoje jake indicije da je još uvijek živa, prenosi Katolički tjednik.

Leah je oteta kada je imala samo 14 godina, a posljednja tri rođendana provela je sa svojim dželatima. Sve to vrijeme nije imala kontakta s roditeljima niti prijateljima. Prema iskustvu svjedokinja, koje su to sve prošle, bila je prisiljena učiti islamska pravila i arapski jezik dok su je teroristi pokušavali natjerati da se odrekne svoje vjere. Koristili su i tjelesna i mentalna mučenja kako bi je pokolebali. Ovakve taktike uključuju lakše i teže premlaćivanje, “ispiranje mozga”, drogiranje i seksualno zlostavljanje.

Rebecca Sharibu, majka otete Leah, nedavno je rekla za britanski Guardian kako je čak spremna prihvatiti i brak koji je sklopljen u zatočeništvu samo da se kćerka vrati živa.

Obitelj Sharibu je od nigerijske vlade, te mnogih svjetskih vlada, uključujući i britansku, tražila posredovanje u oslobađanju njihove kćerke.

Unatoč obećanjima nigerijske vlade da će raditi sve što je u njihovoj moći, nema informacija o tome hoće li Leah ikad biti puštena na slobodu.

To je posebno obeshrabrujuće jer je vlada uspjela osigurati puštanje 104 djevojke u razdoblju od nekoliko mjeseci od otmice koja je šokirala svijet.

Važno je napomenuti kako su sve te djevojčice bile muslimanke. Upravo je ta činjenica natjerala mnoge da kažu kako vlada Nigerije, kao i u slučaju terorista Fulanija, ne mari za kršćane.

Dnevnik.ba