Otkrivamo što su po zanimanju hrvatski nogometaši: Tko bi bio matematičar, tko vozač, a tko konobar?

Neki od hrvatskih reprezentativaca imaju i akademske ambicije i zbog sporta nisu zapostavili taj dio života

Hrvatska nogometna reprezentacija ovoga je tjedna izborila Europsko prvenstvo što joj je 13. veliko natjecanje u povijesti. Kapetan Luka Modrić i ostali još su jednom tako razveselili naciju. U te se dečke ugledaju mnogi mladi ljudi pa smo na dočeku vatrenih mogli vidjeti i da djeca nose maske kakvu je na SP-u nosio Joško Gvardiol. A dok bi ih neki što vjernije kopirali na terenu, drugi bi se mogli ugledati na njihove uspjehe izvan njega. Imena vatrenih i njihovi životi ovih se dana pomno pretražuju te o njima svatko mnogo toga zna. Zato smo izdvojili neke koji su se iskazali u školi ili pak razvili svoje biznise uz nogomet, koji im već ionako donosi odličnu zaradu.

Recimo tako da je branič Dejan Lovren (34), koji se oprostio od reprezentacije, završio srednju školu za elektroinstalatera, a osim što sjajno igra za Zenit, u Novalji je otvorio i luksuzni hotel Joel, koji ima četiri zvjezdice te 60-ak kreveta i bazen.

Na poduzetničkom planu snalazi se i interovac Marcelo Brozović (31). Zanimljivo, on je odustao od srednje škole s 15 godina i posvetio se sportu. S obzirom na to da igra u prijestolnici mode – Milanu, bilo je pitanje vremena kada će se i on okrenuti modi. Tako je pokrenuo svoju modnu marku Hard Work Epic Brozo. Naime, on već godinama ima svoj prepoznatljiv način poziranja s rukom na bradi, a upravo je tako napravljen i emoji koji se nalazi na majicama branda. Osim toga, u svojoj Velikoj Gorici otvorio je i kafić Epic Brozo, kojim navodno upravlja njegova sestra Ema.

I Domagoj Vida (34) ima zanimljivu strast uz nogomet, a posvetio se životinjama. Za razliku od brojnih nogometaša koji ulažu u noćne klubove i kafiće, on je još nakon osvajanja svjetskog srebra u Rusiji 2018. sa suradnicima odlučio pokrenuti ekološku farmu crnih svinja u Donjem Miholjcu.

Zanimljivu priču ima i Mateo Kovačić (29), koji je pohađao privatnu gimnaziju u Amruševoj, a u to je vrijeme bio i ministrant u župnoj crkvi svetog Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, u kojoj je upoznao suprugu Izabel s kojom ima sina.

poster
Suprugu je u školskim klupama upoznao Ivan Perišić (34), on je prije nogometne karijere pohađao Ekonomsku i upravnu školu u Splitu, u kojoj je upoznao suprugu Josipu.

Neki od hrvatskih reprezentativaca imaju i akademske ambicije i zbog sporta nisu zapostavili taj dio života. Vratar Dominik Livaković (28) išao je u Sportsku gimnaziju, a nakon mature upisao je studij međunarodnih odnosa i diplomacije, koji je trenutačno morao zamrznuti.

Njegov suigrač iz Dinama Bruno Petković (29) išao je u Treću ekonomsku školu. A u jednom je intervjuu otkrio da je bio jako dobar u matematici, pogotovo u petom i šestom razredu. Išao je i na natjecanja, a fakultetsko obrazovanje na popisu je njegovih želja.

Napadač Osasune Ante Budimir (32) nakon završene srednje Ekonomske škole krenuo je na Ekonomski fakultet, a Borna Sosa (25) u emisiji Roberta Knjaza otkrio je kako bi, da nije nogometaš, bio fizičar jer mu je to bio najdraži predmet u školi.

Upisao je i fakultet, nakratko je studirao komunikacijski menadžment na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment. A zanimljivo, potvrdio je i da je testove iz matematike u srednjoj pisao lijevom rukom, a sve ostale predmete desnom.

Andrej Kramarić (32) završio je zagrebačku XV. gimnaziju, popularni MIOC.

Opće je poznato da je za jednog sportaša prehrana jako važna, a o njoj sigurno mnogo zna Josip Juranović (28), koji je završio srednju školu za prehrambenog tehničara.

Praznovjerje sastavni dio

Čovjek koji je svima zapeo za oko na zadnjem SP-u je mladi 20-godišnji Joško Gvardiol. Sjajno je vozao suparničke napadače po travnjacima u Kataru, a kako i ne bi kada se školovao za vozača. Završio je Školu za cestovni promet na Kennedyjevu trgu.

Kapetan Luka Modrić sjajno je vodio sve svoje suigrače, baš kao voditelj nekog vrsnog restorana s pet zvjezdica, a takve je metode valjda naučio u srednjoj Ugostiteljskoj, koju je pohađao u Zadru, da bi nakon preseljenja u Zagreb školovanje nastavio u večernjoj školi, koju je i završio.

Imao je teško djetinjstvo obilježeno ratom i izbjeglištvom, no zaslužio je bezbrižnu sadašnjost i blistavu budućnost iako ima 38 godina.

A kako to uvijek biva kod sportaša i velikih natjecanja, praznovjerje je neizbježno. Sjetimo se samo da je Goran Ivanišević, kada je osvojio Wimbledon, svaki dan nosio iste čarape, parkirao na istome mjestu i svaki dan gledao Teletubbies. A pisalo se i da je izbornik Zlatko Dalić svako jutro u Kataru išao na jet ski, jer tako je počeo zadnji SP pa nije mogao prestati. Luka Modrić nije se htio šišati, a vatreni su u autobusu uvijek slušali iste pjesme, i to istim redoslijedom.

Ono što još znamo o hrvatskim reprezentativcima jest da su neslomljiva duha i karaktera. I bez obzira na majice, šišanje i pjesme,sposobni su napraviti čudo iako nisu odrasli u zemlji čudesa.

Večernji.ba