Otvoren sajam “Zlatne ruke Livnjaka”: Izloženi domaći proizvodi, umjetnine i rukotvorine

zlatne

Danas je, uz pokroviteljstvo Općine Livno i županijskog  Ministarstva poljoprivrede, u livanjskom PTC-u “Forum” otvoren dvodnevni, peti po redu, sajam proizvoda iz domaće radinosti, umjetnina i rukotvorina vrijednih Livnjaka, Duvnjaka, Kuprešana, Drvarčana…

I ove godine prevladavaju Livnjaci, ali je uprkos snijegu, došlo dosta izlagača i iz susjednih općina, posebno Drvarčana, sa njihovim brendovima od drenjina.

1

– Uprkos ljetnoj suši, zadovoljan sam urodom drenjina na mojim plantažama. Glavnina drenjina je prerađena u rakiju drenju, koja je drvarski brend, te u pekmeze, likere, slatko od drenjina…Valja napomenuti da je cvijet drenjine prvi cvijet na kojeg slijeću pčele i lijek i za njih i za ljude – kazao je Đuro Pećanac, koji svake godine izlaže svoje proizvode u Livnu, i koji je i ovoga puta nudio i sadnice drijena koje sam uzgaja, te pokazao ovogodišnje zlatne medalje koje je osvojila njegova drenja.

2

– Zadovoljan sam urodom malina na 6 dunuma. Premda se radilo o prvoj berbi, imao sam oko 5,5 tona, od čega sam četiri tone prodao, a tonu i pol  preradio. Zahvaljujući sistemu zalijevanja, i kupina je bilo 20-25 kg po grmu, ali su jabuke podbacile zbog vremenskih nepogoda, ali sam zadovoljan. Evo proizvodi se i na sajmu traže, a i svakodnevno – kazao je Zoran Đikić, jedan od najvećih voćara u Livnu i HBŽ.

3

Zadovoljan je i starina Mirko Petro iz livanjskog sela Guber. On godinama uzgaja kupine, a ima i nešto aronije. Dio kupina je prodao svježe, a ostatak preradio u džemove i u vrhunsko kupinovo vino koje se traži, ali kojega još ima na zalihi. Na njegovom izložbenom stolu su i rukotvorine njegove kćerke Dubravke, među kojima i izuzetno vrijedni vilerovi gobleni.

Uz poljoprivredne proizvode, među kojima se našao i livanjski sir, izložene su i umjetnine slikara i kipara amatera, stari instrumenti, vezovi, grafike, blagdanski ukrasi i druge sitnice, a cijeli program je začinjen i nastupom tamburaša.

Autor: Ale Kamber – Avaz.ba