U ovom lišću se krije zmija: Možete li je pronaći iz prve?

Uvijek gledajte ispred sebe, jer nikad ne znate gdje se što krije. Fotografija jedne korisnice Twittera se viralno proširila, a gotovo je nemoguće pronaći zmiju iz prvog pokušaja…

zmija

Gledati ispred sebe jedan je od onih savjeta iz djetinjstva koje zapamtimo za cijeli život. Ipak, ponekad i to gledanje ne pomaže ako je ono ispred gotovo nemoguće vidjeti. Pogledajte fotografiju koju je objavila jedna korisnica Twittera i zaljubljenica u prirodu. I opet. I opet… Vidite li zmiju?

Nakon brojnih upita, Helen, koja je objavila fotku, otkrila je poziciju zmije. Riječ je o porodici Agkistrodon contortrix, zmiji jamičarki. Ispod njihovih nosnih otvora nalaze se dvije jamice u kojima su termalni receptori, koji ovim zmijama omogućuju lociranje plijena pomoću topline koju emitiraju.

Obožavaju izaći van po kiši, a kad su u lovu oslanjaju se prije svega na dvije stvari – izuzetnu kamuflažu koja dolazi tek do izražaja kad se ušuškaju ispod šumskog lišća i osjeta sastavljenog od termalnih detektora i osjetljivog zmijskog jezika.

Jeste li našli zmiju? Mi jesmo…

12

24 sata