Pametni telefon se usporio? Oživite ga uz pomoć ovih savjeta

Svi smo to već doživjeli. Kad kupite novi pametni telefon, imate osjećaj da se aplikacije otvaraju rekordnom brzinom, stranice učitavaju gotovo odmah, a i sve ostalo radi brzo.

No, s vremeno se stvari uspore. Dijelom je za to odgovorna količina podataka koje mi pohranimo na taj telefon, a dijelom aplikacije koje instaliramo.

To ne znači da vam je nužno potreban novi pametni telefon. Ono što bi bilo dobro napraviti je mali servis, koji možete napraviti sami kod kuće.

Očistite telefon

Iako ga gotovo neprestano držimo u rukama, poražavajuća je činjenica da vodimo jako malo računa o higijeni samog pametnog telefona. Stoga bi prvi korak trebao biti njegovo vanjsko čišćenje.

Uklonite zaštitnu masku (ako ju imate) i dobro prebrišite uređaj suhom krpom kako biste uklonili prašinu i prljavštinu. Posebnu pozornost posvetite utorima kao što su oni za punjenje i zvučnike odnosno mikrofon, piše Zimo.hr.

Ako primijetite da se tamo nataložilo prašine i prljavštine, pokušajte ju (nježno i oprezno) izvaditi drvenom čačkalicom. Pazite samo da ne oštetite uređaj.

Iako se ovo možda ne čini kao važno za funkcioniranje telefona, može olakšati punjenje, ali i hlađenje telefona pa će on automatski lakše raditi.

Obrišite sve aplikacije koje ne koristite

Tijekom vremena nakupimo gomilu aplikacija, od kojih smo neke koristili samo nekoliko puta i onda zaboravili na njih. Ne samo da one zauzimaju prostor, već predstavljaju i potencijalnu opasnost za privatnost vaših podataka jer ste im (vjerojatno) dali širok pristup informacijama prilikom instalacije.

Android sustav će vas upozoriti, s vremena na vrijeme, koje aplikacije niste dugo koristili i automatski im ukloniti pristup do vaših podataka. No, želite li napraviti nešto prostora na svom telefonu i ukoniti aplikcije koje više ne koristiti, to možete napraviti u nekoliko koraka.

Postavkama pronađite opciju Aplikacije i tamo možete pronaći popis svih aplikacija, ali i popis nekorištenih aplikacija u posljednje vrijeme. Jednostavno otvorite tu opciju i uklonite aplikacije koje se tamo nalaze.

Ako aplikaciju na tom popisu ne možete ukloniti, vjerojatno se radi o nekoj od temeljnih sistemskih aplikacija koju onda samo nastavite ignorirati.

Također, možete otvoriti popis svih aplikacija i tamo pogledati što sve imate instalirano na pametnom telefonu te ukloniti one za koje ste sigurni da više ne koristite.

Očistite stare dokumente i fotografije

Gotovo je nevjerojatna količina različitih dokumenata koje tijekom surfanja internetom preuzimamo na svoj telefon. Iako su nam u tom trenutku potrebni, ti dokumenti najčešće kasnije samo zauzimaju prostor.

Tu mislimo na dokumente poput jelovnika iz onog novog restorana o kojem ste razgovarali s prijateljima ili pak GIF-ovi koje ste razmjenjivali u aplikaciji za dopisivanje.

Najjednostavniji način da se riješite takvih dokumenata je da ih uklonite kroz aplikaciju Dokumenti/Files/File Manager i slično.

Prije svega pogledajte što sve imate u mapi Downloads/Preuzimanja. Tamo se nalaze svi dokumenti koje ste preuzeli na svoj telefon. Pregledajte te dokumente i uklonite one koji vam više nisu potrebni.

Isto tako, uđite u Photos/Fotografije/Galeriju i uklonite sve one mutne ili loše fotografije koje su nastale tijekom vremena. Možete pregledati različite mape koje imate u toj aplikaciji kako biste obrisali i snimke zaslona/screeshotove ili videa koji vam više nisu potrebni.

Optimizirajte svoj uređaj

Sad kad ste očistili uređaj izvana i iznutra, vrijeme je za optimizaciju. Android operativni sustav ima brojne mogućnosti koje nisu tvornički uključene, ali mogu itekako utjecati na rad pametnog telefona.

Neki proizvođači pametnih telefona imaju vlastitu aplikaciju za optimizaciju rada uređaja, koju je moguće naći pod imenom Optimizacija rada ili pak u Postavkama pod opcijom Podrška za uređaj. Uključivanje te opcije zatvorit će aplikacije koje rade u pozadini (a za koje možda niste ni bili svjesni da rade), detektirati povećanu potrošnju baterije, ali i provjeriti da slučajno niste negdje pokupili kakvu zlonamjernu aplikaciju.

Toplo preporučujemo da ovu opciju redovno uključujete kako biste bili sigurni da je sve u najboljem redu.

No, to nije jedini način kako optimizirati rad svog pametnog telefona. Primjerice, želite li sačuvati bateriju, uključite tamni način rada. Ova se opcija nalazi u Postavkama pod opcijama Zaslon/Display. Da, ekran više neće biti toliko blještav i aplikacije će dobiti crne tonove, ali u većini slučajeva to će samo poboljšati vaše korisničko iskustvo.

Isprobajte! U najgorem slučaju, uvijek možete vratiti sustav na originalne postavke.

Prilagodite postavke privatnosti

Na kraju, uđite u Postavke, odaberite opciju Privatnost/Privacy i tamo pronađite opciju Upravitelj dopuštenjima/Permissions Manager. Prođite svaku kategoriju kako biste vidjeli koje aplikacije imaju pristup kojem dijelu vašeg telefona i podataka.

Ne želite da neka aplikacija ima pristup vašoj kameri na telefonu? Uskratite joj tu mogućnost. Ako pri sljedećem korištenju te aplikacije bude zaista nužno da koristi kameru, aplikacija će vas ponovno zatražiti dopuštenje. Tad možete odabrati jednu od tri opcije – uskratiti dopuštenje, dati dopuštenje samo jednom odnosno samo kad je aplikacija u upotrebi ili dati dopuštenje za stalni pristup.

Mi preporučujemo da dajete dopuštenje samo jednom ili samo kad je ta aplikacija u upotrebi, kako biste smanjili mogućnost zloupotrebe, piše Zimo.hr.

Izbjegavajte aplikacije koje obećavaju da će očistiti/ubrzati vaš telefon

Iako u trgovinama aplikacija ima pregršt aplikacija koje tvrde da mogu ubrzati odnosno očistiti telefon od nepotrebnih dokumenata, savjetujemo vam da takve aplikacije ipak preskočite.

Naime, do sad se pokazalo kako se neželjeni i zlonamjerni programi skrivaju upravo u takvim aplikacijama. Ne u svima, ali se često upravo takve aplikacije nađu na crnoj listi.

Stoga, radije uzmite malo vremena i upoznajte svoj telefon te sami uklonite dokumente koje ne trebate i ne želite više kako biste oslobodili nešto prostora.

U krajnjem slučaju, uvijek možete napraviti sigurnosnu kopiju tih dokumenata na svom računalu, ako niste sigurni hoće li vam nekad, negdje u budućnosti ponovno trebati.

Ugasite telefon

Možda glupo zvuči, ali i pametni telefon povremeno treba odmora. Čak i ako ga stalno koristite, odredite barem jedan dan u tjednu kad ćete ga nakratko ugasiti.

Dovoljno je da ga ugasite na nekoliko minuta, kako bi se memorija telefona očistila, sustav “odmorio” i potom bio spreman za novo korištenje.

JABUKA.TV