Patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić otvoreno prijete Crnoj Gori / VIDEO

Iako je kazao da ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na današnjoj konferenciji za medije nakon sastanka sa srpskim patrijahom Irinejem, a povodom aktualnih događanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, uputio veoma žestoke prijeteće poruke.

Osim Vučića i patrijarh Irinej je uputio vrlo opasne poruke Crnoj Gori.

“Što se situacije u Crnoj Gori tiče, mi razumijemo stav SPC. Mi moramo da budemo obazriviji, jer ne želimo da radimo ono što su oni nama radili”, rekao je Vučić, dodajući da ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, kao što je, kako ističe, Crna Gora narušila teritorijalni integritet Srbije kada je priznala nezavisnost Kosova.

Smatra da je nerazumno da političari osnivaju nove crkve.

“Ne možete da razumijete da političari osnivaju crkve i da se tu ne zaustavljaju, već smatraju da je potrebno i da se oduzima imovina crkvi koja, u najgorem slučaju, ima višestoljetnu državinu na tome, a da ne kažemo i dokaze kroz različite papire da imovina pripada njoj. Ovdje se radi o nečemu teškom za srpski narod, netko pokušava da stvori novu crkvu u Crnoj Gori. Cilj je da za 10 godina nestane srpski narod tamo. Ovo je samo početak, poslije ovoga ćete imati pokušaj stvaranja Pravoslavne crkve u Kosovu, BiH, Hrvatskoj… Nikada nikome ne prijetimo, samo prijete našem narodu. Novih Oluja i progona srpskog življa neće biti”, kazao je Vučić.

Srpski narod, dodaje on, ne želi da ga odvajaju od matice.

“To je jedan, jedinstven narod, ma gdje da živi. Za nas je veoma važno da Srbija i Crna Gora moraju da budu najbliže države, ali moraju da razumiju koliko je ovo za nas bolno pitanje. Mi Srbi tražimo samo jedno, da naši ljudi budu svoj na svome. Oni vjekovima tamo čuvaju svoj identitet. Radićemo sve što možemo, poštujući državu Crnu Goru, njenu državnost i nezavisnost. Borićemo se za prava svog naroda, demokratski, nenasilno i daćemo sve od sebe da budemo uz svoj, srpski narod u Crnoj Gori”, istakao je Vučić.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da je “stanje srpskog naroda i srpske crkve u Crnoj Gori teže nego ikada u istoriji”.

“To što se danas događa u Crnoj Gori nije bilo ni za vrijeme Otomanske imperije, čak ni za vrijeme komunizma. Cilj je da se protjera srpski narod, kao što su to radile ustaše u Hrvatskoj, i da se uništi Srpska pravoslavna crkva (SPC). Pitam da li gospodin predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je manje više on stvorio sada u Crnoj Gori. Jasno je da je plan da tamo više nema SPC i srpskog pravoslavnog naroda”, navodi patrijarh Irinej.