Pčelar iz BiH medom čini čuda: Spasio sebe, sada pomaže drugima

Med se od davnina koristi kao lijek, a do današnjih dana zadržao je reputaciju najpopularnijeg prirodnog lijeka kojeg rado preporučuju i liječnici. Slatka tekućina, odnosno, gusta i energetski bogata namirnica koju priozvode pčele skupljajući nektar (prirodnu otopinu biljaka), pokazala se kao učinkovito sredstvo za otklanjanje raznih bolesti, ali i kod jačanja imuniteta. Samir Memagić (43), pčelar iz mjesta Račići, koje se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Una, blizu Japodskih otoka (raja na zemlji), otišao je korak dalje i prvi na prostoru bivše Jugoslavije pokrenuo api terapijski centar, piše Faktor.

– Api terapija funkcionira na principu inhalatora. Zapravo, preko njih se udiše zrak izravno iz košnice s aromama meda i propolisa. Svega što u košnici ima – kazao je Memagić. Pčelarstvom se počeo baviti prije 15 godina, api terapijski centar pokrenuo je prije tri godine, a na to ga je natjeralo teško životno iskustvo s kojim se suočio… Nakon operacije raka debelog i tankog crijeva, s hrpom medicinskih nalaza, ali s velikom željom za životom, odlučio je u Račiću započeti novi život. U gradu se osjećao kao riba na suhom.

Uz obale tirkizne Une i daleko od gradske buke, a na nagovor profesora Eseda Halkića kupio je zemljište i formirao pčelinjak. – Mene je ovo spasilo, a još više me raduje kada vidim da pomaže ljudima koji dolaze. Api terapija je dobra za sinuse, migrenu, depresiju, astmu, bronhitis…

Vjerujem i da, s obzirom na to da se udiše sastav iz košnice, koji izravno ide u respiratorni sustav, može biti učinkovita i u suzbijanju koronavirusa. Vidjet ćemo – govori Memagić. – Naši ljudi su malo skeptični, ne vjeruju na prvu, ali kad s vremenom probaju, kada vide što je to, onda se vraćaju – dodaje Memagić. Da bi terapija bila učinkovita potrebno je u kontinuitetu koristiti barem pet dana, a uz sve ostale preparate koje Memagić sprema od meda, tvrdi, kako se oni koji se upuste u “avanturu”, kući na kraju vraćaju kao ponovno rođeni.

– Sve je na prirodnoj bazi, a prirodno je najbolje – poručuje Memagić. Dodao je da “kad se nešto radi srcem, onda mora biti dobro”. – Pčelarstvo je ljubav, a pčele su moji ljubimci – zaključio je Memagić.

www.vecernji.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply