Umirovljenički desant na Drvar: Gradić postao zanimljiva destinacija

drvar

Drvar posljednjih godina postaje sve zanimljivija turistička destinacija. Da bi ga vidjeli, a posebno njegov spomen-kompleks podno Titove pećine, turisti i znatiželjnici dolaze skoro svakodnevno. Sve su češće i grupne posjete gradu koji već odavno ni po imenu nije Titov.

Posebno se dolazi u ovaj lijepi gradić za godišnjice desanta na Drvar i za vrijeme Dana drvarske drenjine. Već nekoliko godina organizirano ga posjećuju i umirovljenici HB županije.

Umirovljenici  iz Drvara, Glamoča, Livna, Tomislavgrada… istinski su uživali u cjelodnevnom druženju uz spomen-muzej i uz Titovu pećinu, a potom u Domu kulture, gdje se umirovljenički  sto lomio od jela i pića, a nije manjkalo ni pjesme.

Umirovljeni  učitelj, dugogodišnji novinar i livanjski planinar Hajro Gromilić održao je i povijesni sat  o desantu na Drvar, o nekadašnjem Titovom Drvaru koji je bio daleko naseljeniji i čije su škole bile krcate učenicima, kojima je prije 65 godina i sam predavao.

– Nekada je Drvar imao 28 osnovnih i nekoliko srednjih škola i đaka više nego danas stanovnika. Nekada je dnevno kroz Drvar prolazilo po 50 autobusa prema Livnu i moru, danas samo jedan kombi prema Livnu i jedan prema Banjoj Luci… – prisjećao se Gromilić.

Autor: A. KAMBER – Dnevni avaz