Perica Grabovac: Treba da svake godine povećavamo minimalnu plaću u BiH barem 15 posto

Vladajuće strukture već desetljećima konkurentnost gospodarstva u Bosni i Hercegovini grade na jeftinoj radnoj snazi, ali takva praksa se pokazala potpuno pogrešnom i strane investicije skoro pa da i ne postoje u našoj županiji.

Minimalna plaća se godinama ne mijenja ili to povećanje bude nekoliko desetaka maraka.

Svatko tko otvori priču o povećanju plaća dobije odgovor da će kompanije postati nekonkurentne i da će biti neminovno otpuštanje radnika ili čak zatvaranje mnogobrojnih kompanija.

Zašto nitko ne postavi pitanje kako se u Hrvatskoj ne zatvaraju kompanije iako je minimalna plača 3750 kuna  (975 KM) ili u Njemačkoj u kojoj je minimalac duplo veći nego u Hrvatskoj?

Nekada su nas plašili ukoliko ne želimo raditi za minimalac da će dovesti Kineze koji će raditi umjesto nas, ali malo tko zna da u ovom trenutku Kina ima 3 puta višu minimalnu plaću od Bosne i Hercegovine.

Postavlja se pitanje zašto su sve susjedne zemlje uz duplo više minimalne plaće privlačnije stranim investitorima od nas? Odgovor je jednostavan, sve okolne zemlje su ponudile jeftine energente i minimalne poreze za sve nove kompanije koje otvaraju nova radna mjesta.

Smatram da je došlo vrijeme da krenemo raditi iste stvari kao i uspješne zemlje u kojima su plaće značajno više od naših, te da svake godine povećavamo minimalnu plaću barem 15 posto, a investitorima trebamo ponuditi jeftinu energiju, porezne olakšice i brzo rješavanje birokratskih problema umjesto jeftine radne snage.

Perica Grabovac
Kandidat HRS-a za Skupštinu županije