PIC ohrabrio Schmidta za novu izmjenu Izbornog zakona u BiH

Sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC), tijela koje nadzire rad Ureda visokog međunarodnog predstavnika, poslužila je za ostvarenje dvaju ciljeva – da se potvrdi autoritet visokog međunarodnog predstavnika u BiH u liku Christiana Schmidta te da ga se ohrabri da nametne još jednu važnu odluku, a javnost pripremi za novu intervenciju.

Onu o integritetu izbornog procesa, na čemu inzistiraju predstavnici međunarodne administracije, a napose američko Veleposlanstvo koje je ujedno i jedan od uvjeta Europske komisije kako bi dala bezuvjetnu preporuku za otvaranje pregovora s Europskom unijom. Takva vrsta zahvata istodobno je rizična jer pokazuje da je vlast nesposobna sama donositi odluke, s druge strane ograničava zahvat izbornih reformi, a s treće donosi veću transparentnost u izbornome procesu.

Kako bi cijeli izborni proces od rata do danas predstavili korumpiranim, na zasjedanje Vijeća za provedbu mira pozvani su i predstavnici triju stranaka iz hrvatskog, bošnjačkog i srpskog korpusa. Zanimljivo, to su bili predstavnici dviju oporbenih stranaka – Hrvatske republikanske stranke (HRS) i stranke Jelene Trivić, ali i Naše stranke, koje su često upozoravale na izborne prijevare, pa i krađe.

Mnogo je prijedloga
– Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje što odredbe koje se odnose na izborni integritet u Izbornom zakonu BiH još uvijek nisu izmijenjene u skladu s međunarodnim standardima i pozitivnim primjerima iz prakse prema preporukama OESS/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije. UO PIC-a poziva vlasti BiH da ovaj zadatak završe što je prije moguće kako bi se omogućilo da lokalni izbori u listopadu 2024. godine budu održani u uvjetima poboljšane transparentnosti i integriteta izbora. Slobodni i pošteni izbori nužni su za funkcionalnu demokraciju – stoji u zaključcima. U diplomatskim i stranačkim kuloarima govori se kako je odluka napisana u Uredu visokog predstavnika (OHR) te da bi mogla biti objavljena, odnosno nametnuta do početka 2024. godine. – Znamo da je mnogo prijedloga koje već nekoliko godina imamo kao sugestije koje su na stolu i ovaj proces također je bio dio neumskih razgovora, ali zaključci nisu provedeni. Moramo osigurati da se svaki glas broji onako kako je taj glas dan, a ne onako kako bi to drugi željeli. Nastojat ćemo uraditi sa svoje strane što možemo kako bi općinski izbori bili održani u danom okviru – rekao je na konferenciji za novinare njemački političar na čelu međunarodne uprave. Nova intervencija bila bi treća intervencija u izborni proces nakon što je najprije osigurao financiranje prošlogodišnjih općih izbora, a zatim intervenirao u odredbe Izbornog zakona koji se tiče popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, ali i njegove uloge te odlučivanja. Na konferenciji za novinare posvetio je značajnu pozornost ovom pitanju.

Birački odbori
– Pozvali smo sve da rade svoj dio posla i dopustite mi da kažem kako imam dojam da ljudi i građani ove zemlje zaslužuju imati fer, poštene i transparentne izbore. Vjerujem da ćemo to razriješiti u predstojećim tjednima. Građani imaju pravo ove stvari riješiti, a ne čekati da političari postignu svoje dogovore – dodao je visoki međunarodni predstavnik. Integritet izbornog procesa u najvećem dijelu s uvođenjem naprednih elektroničkih tehnologija teško će moći zaživjeti za lokalne izbore koji se trebaju održati sljedeće godine.

To je najprije elektronička identifikacija birača i elektronički transfer rezultata s biračkog mjesta prema središnjem mjestu obrade svih podataka. Čak i da vlasti odluče odobriti ove tehničke izmjene, pitanje je li bi li se takav sustav mogao primijeniti, primjerice, već na sljedećim općinskim izborima jer postoji dosta rizika da ne bi funkcionirao. Zato je potrebno provesti testiranja ovih tehnologija, a nije isključeno da bi rezultati izbora opet bili predmet preispitivanja ili da čak cijeli sustav zakaže.

Uz elektroničku identifikaciju birača, skeniranje glasačkih listića ili obrazaca s rezultatima na biračkim mjestima koji bi tako postali vidljivi svima i uz elektronički prijenos rezultata s biračkog mjesta u sustav Središnjeg izbornog povjerenstva za obradu rezultata izborni proces bi se mogao zaključiti doslovno u danu “A”, kada se događaju izbori. Za takvo što potrebno je osigurati novac. Kojeg u proračunu nema. Realnije je da Schmidt nametne odredbe o profesionaliziranju biračkih odbora, izmjene načina popune obrazaca od biračkih odbora.

Večernji.ba