Priopćenje za javnost upućeno ministru poljoprivrede

krave

Obraćamo vam se ovim dopisom u nadi da će te razumjeti i uvažiti naše sugestije oko rješavanja nagomilanih problema u poljoprivredi .
Prvenstveno mislimo na mljekarski sektor,pošto su proizvođači mlijeka u zadnjem periodu izloženi velikim restriktivnim mjerama, kako od strane državnog represivnog aparata ,tako i od mljekarske industrije,koja ruši otkupnu cijenu mlijeka ispod cijene koštanja.
Stoga bi se po tko zna koji put, osvrnuli na par činjenica i u daljnjem tekstu pokušali upozoriti javnost a i sve aktere iz oblasti poljoprivrede o ozbiljnosti problema.

 
Proizvođači mlijeka,a posebno OPG-ovi ,gdje je proizvodnja mlijeka primarna djelatnost na gospodarstvu, već duže vrijeme trpe veliku ekonomsku štetu kroz rapidno umanjenje prihodovne strane ,kroz pogrešnu poljoprivrednu politiku sa federalnog nivoa ,donošenjem odluke o limitiranju iznosa poticajnih sredstava u izravnom plaćanju do 6000 KM fizičkim licima ,i gore pomenutog sramotnog smanjenja otkupne cijene mlijeka od strane mljekarske industrije .
Dok tržište zapadne europe u zadnje vrijeme ,bilježi porast potražnje i proizvodnje , na području organski uzgojene i proizvedene hrane, gdje rast na godišnjoj razini iznosi 20%.više nego bilo koja druga privredna grana . Mi zanemarujemo činjenicu da imamo ne kontaminiranu zemlju i zdravu prirodu koja nije zagađena intezivnom poljoprivrednom proizvodnjom ,a pogrešnom poljoprivrednom politikom upravo za pomenuti postotak mi gubimo potencijal u našim selima .Već duže vrijeme kao aktivist i lokal -patriota upozoravam na problem beživotnog sela ,a od nedavo i kao predsjednik inicijativnog odbora udruge OPG-a „ZEMLJA“.
Na našu inicijativu a u suradnji s vama, uspjeli smo uozbiljiti situaciju i kroz instituciju ministarstva poljoprivrede, za stol na pregovore oko zaštitne cijene mlijeka dovesti predstavnike mljekarske industrije i proizvođače mlijeka .
Na prvom tzv, preliminarnom sastanku uz prisustvo većeg broja poljoprivrednika se raspravljalo o cijeni mljeka i općoj problematici u poljoprivredi ,gdje se dotaklo i veterinarske institucije ,pa je i jedan od zaključaka bio da na sljedeći radni sastanak budu pozvani i predstavnici veterinarskih službi ,što je i učinjeno .Na drugom radnom sastanku, a po zaključku sa predhodnog sastanka smo izabrali članove radne grupe 5+5+1 .Pet predstavnika prerađivača i pet prestavnika proizvođača ,plus jedan predstavnik ministarstva .Na treći radni sastanak su se odazvali svi pozvani i tijekom rasparave smo se udaljili od prvotnog cilja da se pokuša definirati najniža zaštitna cijena mlijeka .Što je po mišljenju proizvođača, početna točka i glavni uzrok problema.
Želja mene kao predstavnika poljoprivrednika je bila da se konačno nametnemo kao ozbiljni partneri, i da zajedničkim snagama definiramo uzroke problema ,sagledamo posljedice, i konačno pokrenemo stvari sa mrtve točke u cilju iznalaženja riješenja.
Vi kao ministar ste pokazali dobru volju da nas prihvatite kao partnere i uvažite neke naše sugestije ,što je svakako pohvalno i za nadati je se, da će daljni tijek suradnje nastaviti u započetom smijeru .
Mišljenja smo da udruga zna šta hoće i da ima artikulirane zahtjeve Koji su ujedno dijelom i rješenja nekih problema .Stoga prelažemo da se odvoji problem cijene mljeka od ostalih nagomilanih problema ,i da što hitnije odradimo završne pregovore sa predstavnicima otkupljivača oko cijene mlijeka. A ostalu problematiku pokušamo riješavati u narednom periodu ,gdje ćemo kao udruga dati svoje prijedloge i sugestije na program utroška sredstava iz županijskog proračuna ,namijenjen poljoprivredi za 2017,god.
Srdačan pozdrav !
Inicijativni odbor udruge OPG-a „ ZEMLJA“ Predsjednik Jozo Kovač. Dopis i priopćenje za javnost upućeno ministru poljoprivrede,gos, Ivici Brešiću.