Pitoreskno selo prodaje kuće za 1 euro i daju dodatnih 50 tisuća KM za renoviranje

Oko 30 kuća bit će stavljeno na aukciju ovih dana, a kasnije još stotinjak. Želite živjeti u slikovitom srednjovjekovnom selu na Siciliji, smještenom usred planinskog nacionalnog parka? Prilika za to nikad nije bila bliže! Mjestašce Troina pridružilo se projektu u kojem se slabije naseljena mjesta popunjavaju stanovništvom prodajom nekretnina za 1 euro, što je već iskušan recept u više gradova tijekom zadnje dvije godine.

Pritom je 1 euro početna cijena na aukciji, a zainteresirani daju svoje ponude među kojima se odabire ona najbolja. No, Troina je otišla korak dalje. Dok je u dosadašnjim ponudama uvjet za kupovinu nekretnine za 1 euro bio da se nekretnina (a većina je u derutnom stanju) obnovi o svom trošku, u Troini su odlučili preuzeti na sebe i dio troška renoviranja! Gradsko vijeće platit će ukupno 25.000 eura kupcima napuštenih kuća, od čega je 15 tisuća za renoviranje i 10 tisuća za energetsku obnovu.

Novi stanovnici Troine pritom neće morati plaćati gradski porez i porez na nekretninu tijekom prve tri godine. Stoga ne čudi da je najava prodaje kuća po niskoj cijeni i pokrivanje dijela troška renovacije izazvala veliki interes. Oko 30 kuća bit će stavljeno na aukciju ovih dana, a kasnije još stotinjak.

Kupci moraju platiti polog od 5000 eura, kojim dokazuju ozbiljnost svoje ponude, ali on im se vraća nakon što dovrše renoviranje. Imaju dvije godine za započeti radove, a u roku tri godine od kupnje mora sve biti gotovo. Ponudu kuća, kao i detalje o Troini, možete pogledati ovdje.

www.vecernji.ba