Pivo nije krivo, a jabučni ocat neće pomoći! Stvari koje ne znate o masnoćama na trbuhu

Tjelesne masnoće skupljaju se uglavnom na području trbuha, grudi, bedara i stražnjice. Primarni razlog za nastanak masnih naslaga je kriva prehrana, poput pizza, hamburgera i gaziranih pića, ali i stres zbog kojeg i posežete za ovim „lošim“ zadovoljstvima, piše Ordinacija.hr.

Koliko su masnoće na trbuhu opasne za zdravlje? Stručnjaci se slažu da je količina skrivenih masnoća (one koje se nalaze ispod kože i nisu vidljive) na području trbuha, usko povezane s određenim bolestima, pa ne samo da nećete moći zakopčati hlače već možete patiti i zbog ozbiljnijih problema, poput:

Dijabetesa
Bolesti masne jetre
Visokog kolesterola
Raka dojke
Upale gušterače

Što znači mjerenje opsega struka? Možete zaključiti koliko masnoća imate ako izmjerite struk. Znanstvenici tvrde da je obujam struka najbolji pokazatelj duljine životnog vijeka. Prema rezultatima jednog istraživanja, žena visoka 1.60 cm trebala bi imati obujam struka 80 centimetara. Muškarac visok 1.80 m trebao bi imati obujam struka oko 90 cm.

Veći obujam struka znači i veći rizik od smrti. Navodno je dovoljno 15 cm većeg opsega struka kako bi vam život bio kraći za dvije godine. Najlakše se gube upravo te masnoće! A to je ujedno i jako dobra vijest! Kako biste se riješili ovih masnih naslaga potrebno je kretati se.

Vježbanje ne mora biti komplicirano, možete samo brzo hodati jedan sat u danu ili se posvetiti traci za trčanje i tako ubrzati rad metabolizma. Ako više sjedite, napravite podsjetnik da se morate kretati. Ako ste hrabri, radite tako da stojite, a pritom možete raditi i čučnjeve…

 

Vrpoljenje pomaže!

 

Gestikulacija vam nije strana? Lupkate prstima kad slušate glazbu? Ljudi misle da ste hiperaktivni? Možda nije u pitanju tjelovježba i neće utjecati na razvoj mišića ili snage, ali se smatra aktivnošću koja troši kalorije. Kad vam netko kaže da se previše vrpoljite, odgovorite da radite na gubitku masnoća. Jabučni ocat neće pomoći Iako se može koristiti u razne svrhe, gubitak masnih naslaga nije jedna od njih, iako mnogi tako tvrde. Istraživanja na životinjama su dale nadu da pomaže pri mršavljenu, ali ne postoje znanstveni dokazi da djeluje na ljude.

Ne krivite pivo Iako mnogi vjeruju kako je često ispijanje piva odgovor na pitanje odakle se stvorio trbuh, ali iako ovaj napitak ima puno kalorija, ne znači da će utjecati na nakupljanje masnoća na području trbuha. Možda su ipak za to odgovorniji zaslađeni napici, tako barem kažu neki stručnjaci… Zamijenite sokove zelenim čajem Kako biste se riješili masnih naslaga pazite što jedete – puno povrća, manje porcije i manje nezdrave hrane.

 

Dovoljan broj studija potvrđuje kako je zeleni čaj dobar za otapanje masnoća, ali rezultati istraživanja su daleko od sigurnih činjenica. Jedno je sigurno, zaslađena pića su puna kalorija pa ih izbjegavajte.   Istina o ribljem ulju Dugo se ono smatra dobrim dodatkom za zdravlje srca, a navodi se i kako pomaže pri kontroli triglicerida. Pomaže li kod masnoća na trbuhu? Ne baš… Nisu pronađeni dokazi da će ono utjecati na gubitak masnoća. Kako djeluje na zdravlje kostiju?

 

Dugo su liječnici mislili kako je višak kilograma dobar za kosti jer ih tako čini jakima i čuva od ozljeda. Ali novija istraživanja pokazuju da to baš nije istina, a jedna je pokazala kako višak masnoće na području trbuha utječe na slabljenje kostiju.

www.vecernji.ba