Planira se opoziv Trumpa / Pelosi: Oduzmite mu nuklearne šifre, nestabilan je!

DEMOKRATI u Zastupničkom domu planiraju u ponedjeljak iznijeti optužbe za opoziv republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, rekla su u petak dva upućena izvora.

Optužbe su sastavili demokratski zastupnici David Cicilline, Ted Lieu i Jamie Raskin, poslije ovotjednog napada na američki Kapitol koji su izveli Trumpovi pristaše.

Kopija dokumenta kruži među članovima Kongresa i optužuje Trumpa za “poticanje nasilja protiv vlade SAD-a” u namjeri da ospori gubitak na predsjedničkim izborima.

Jedna od optužbi odnosi se i na Trumpov sat vremena dugačak telefonski razgovor s državnim tajnikom Georgije, Bradom Raffenspergerom, u kojemu je tražio od njega da “pronađe” dovoljno glasova da se promijene rezultati izbora u saveznoj državi u kojoj je pobijedio Biden.

“Predsjednik Trump ozbiljno je ugrozio sigurnost SAD-a i vladinih institucija, zaprijetio integritetu demokratskog sustava i miješao se u miran prijenos vlasti”, piše u dokumentu.

Pelosi: Oduzmite mu šifre za nuklearno oružje

Čelnica demokrata u američkom Kongresu Nancy Pelosi danas je s američkom vojskom razgovarala o tome kako spriječiti Donalda Trumpa, “neuravnoteženog predsjednika”, da se koristi nuklearnim šiframa, zaprijetivši da će poduzeti korake u Kongresu ne ode li brzo s vlasti.

“Jutros sam razgovarala telefonom s načelnikom američkog glavnog stožera Markom Milleyjem o tome što se može učiniti kako nestabilan predsjednik ne bi potaknuo vojne sukobe ili pristupio lansirnim šiframa i naredio nuklearni napad”, napisala je predsjednica Zastupničkog doma u pismu kolegama zastupnicima.

“Situacija s ovim neuravnoteženim predsjednikom ne može biti opasnija”, dodala je, najavivši da će Kongres poduzeti korake ako Trump “brzo i dragovoljno” ne ode iz Bijele kuće, ne navodeći o kakvim je koracima riječ.

Glasnogovornik generala Marka Milleyja, pukovnik Dave Butler potvrdio je za AFP informaciju o tom razgovoru.

Nancy Pelosi je “nazvala načelnika glavnog stožera. Odgovorio je na njezina pitanja o nuklearnom zapovjednom lancu”, rekao je, ne ulazeći u pojedinosti razgovora.

Američki predsjednik je i zapovjednik oružanih snaga. Može izdati naredbu za aktiviranje nuklearne šifre načelniku strateškog zapovjedništva koji je prenosi nuklearnim bazama ako je naredba legalna.

Donald Trump, 45. američki predsjednik treba predati vlast Joeu Bidenu 20. siječnja, ali je Nancy Pelosi rekla u četvrtak da se preostali dani mogu pretvoriti u “film strave i užasa za Ameriku”. Index.hr

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply