Plavo oko: Pogledajte kako izgleda predivno, ali nimalo bezazleno jezero u BiH

“Vjetar koji me ovdje dočekao nije nimalo bezazlen, i dao bih savjet svakome tko ima želju za obilaskom visokog dinarskog gorja neka se dobro pripremi zimskom odjećom i opremom“, savjetuje frotograf

Lutajući fotograf Boris Trogrančić, koji neumorno otkriva ljepote Bosne i Hercegovine, prije koji dan je posjetio Park prirode Blidinje i oduševio nas fotografijama zaleđenog jezera.

“Blidinjsko jezero je najveće prirodno jezero u Bosni i Hercegovini, smješteno na visoravni Parka prirode Blidinje, u podnožju planina Vran i Čvrsnice. Ovo predivno plavo oko se nalazi na nadmorskoj visini od 1184 metra. Do jezera se može doći iz pravca Tomislavgrada sa zapada, ili sa sjeveroistočne strane, iz pravca Jablanice. Samo jezero je nastalo ljudskim aktivnostima prije 150 godina, ali dolina u kojoj se jezero nalazi je ledenjačkog porijekla, i izuzetno je plitko – svega 3-4 metra“, opisuje Boris Trogrančić, dodajući:

“Ovaj kraj je poznat po stočarstvu, a nadaleko je poznat i kozji sir sa Blidinja. Imao sam priliku probati domaće proizvode koje priprema lokalno stanovništvo, a kada bih se morao odlučiti za samo jedan, ne bih mogao jer su svi odlični“, piše Punkufer.

Surove temperature

Jezero Blidinje smjestilo se između planina, koje utječu na lokalnu klimu: tu se sreće mediteranska i kontinentalna klima. Temperature su surove i ne prelaze nulu čak pola godine.

“Vjetar koji me ovdje dočekao nije nimalo bezazlen, i dao bih savjet svakome tko ima želju za obilaskom visokog dinarskog gorja neka se dobro pripremi zimskom odjećom i opremom“, savjetuje Boris.

Zove na planinarenje

“Osim ugođaja istinske oaze, na Blidinju se nalaze i brojni stećci, a u ponudi je i skijanje na obroncima Čvrsnice. Naravno, za ljubitelje planinarenja, tu je čuveni Vran sa svim svojim ljepotama i izazovima“, kaže Boris, a na pitanje gdje možemo vratiti snagu finom hranom u tom kraju, odgovara: “Odmorio sam se u odličnom restoranu Hajdučke vrleti, sa izuzetno ljubaznim osobljem i vrhunskim jelima”. Borisove pustolovine možete pratiti na njegovoj stranici na Facebooku.

Večernji.ba