Plenković na Zagreb summitu: BiH dodijeliti status kandidata, Hrvati moraju biti ravnopravni

Hrvatski premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković otvoreno je na zagrebačkoj videokonferenciji Summitu Europska unija Zapadni Balkan pozvao da se BiH dodijeli kandidacijski status s unijom, te je pozvao na ostvarenje ‘jednakopravnosti i zastupljenosti’ bosanskohercegovačkih Hrvata unutar ove zemlje.

Kako ekskluzivno doznaje Večernji list, Plenković je kao predstavnik zemlje koja predsjeda Vijećem Europske unije iskoristio prigodu ukazati na probleme bosanskohercegovačkih Hrvata u smislu pokušaja da im se onemogući birati vlastite predstavnike, umanji ustavna uloga i odmakne od mjesta odlučivanja u institucijama BiH.

Za Bosnu i Hercegovinu je rekao da je prošla brojna iskušenja u prošlosti, te da sada zaslužuje dobiti kandidacijski status kako bi kroz proces europskih integracija jednoga dana postala članica Europske unije. Pri tome je, po njemu, potrebno sačuvati ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i najmalobrojnijih Hrvata.

Zagrebački Summit rezultirat će donošenjem posebne deklaracije u kojoj će se naglasiti kako je proširenje na područje Zapadnog Balkana nastavlja, uz financijsku potporu i poziv na ispunjavanje obveza zemlja regija, ključna poruka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

www.vecernji.ba