Plenković otvorio konzulat u Livnu: ‘Ravnopravnost Hrvata strateški interes’

Čović je naglasio da ono što radi hrvatska vlada i premijer Plenković daje nadu Hrvatima u BiH da ostvare jednakopravnost

Hrvatski premijer Andrej Plenković i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović otvorili su u srijedu u Livnu konzulat Republike Hrvatske. – Ovim činom zaokružujemo diplomatsku mrežu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, zemlji koja je strateški i najvažniji državni interes RH, prijateljskoj i susjednoj zemlji, zemlji čiju teritorijalnu cjelovitost poštujemo i zemlji u kojoj je hrvatski narod konstitutivan narod i ostvaruje svoja prava na najvišoj razini kako to priliči ustavnom ustrojstvu BiH, ali i najvišim europskim standardima – kazao je u svom obraćanju Plenković.

Ponovio je kako Republika Hrvatska daje puno podršku europskom putu BiH, dodavši kako su dvije zemlje upućene jedna na drugu. – Danas je naša trgovinska razmjena preko dvije milijarde eura. Hrvatska je u BiH uložila 1,2 milijarde eura. Ove smo godine otvorili urede Hrvatske gospodarske komore u Mostaru i Sarajevu, imamo dva nova konzulata, Croatia Airlines leti na relaciji Mostar – Zagreb, nezaobilazna je i uloga Državnog ured za Hrvate izvan RH koja pruža podršku brojnim projektima u BiH – kazao je hrvatski premijer.

Plenković je istaknuo kako Livno ima veliki značaj ne samo za BiH već i za Hrvatsku, podsjetivši kako iz Livna dolazi hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić, hrvatski poduzetnik Mate Rimac, kao i hotelijer Jako Andabak. – Isto tako treba se prisjetiti da su Hrvati ovoga kraja u ratnim vremenima 90-godina bili zadnja crta opstanka cjelovitosti BiH, a isto tako očuvali su i spašavali Hrvatsku i Dalmaciju. Tu činjenicu Hrvatska ne zaboravlja – ustvrdio je Plenković. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio je Andreju Plenkoviću i njegovoj vladi na snažnoj potpori oku pruža hrvatskom narodu u BiH, ali i cijeloj državi.

– Ono što vi radite zadnjih godina uvelike nam daje nadu da mi možemo ostvariti našu jednakopravnost u funkcionalnoj, europskoj BiH i zato vam veliko hvala na podršci na našem europskom putu koji je naš trajni cilj, kao i na podršci našoj unutarnjoj stabilnosti – kazao je Čović. Po njegovim riječima, sva obećanja koje je proteklih godina dala Republika Hrvatska su i ispunjena, podsjetivši na otvaranje novih konzulata u BiH, otvaranje sjedišta Hrvatske gospodarske komore te predstavništva HRT u bh. gradovima.

– Nadam se da će ova suradnja imati i dodatnu dimenziju kako bismo u konačnici mogli kazati da je BiH do kraja domovina svakog Hrvata na svakom pedlju BiH, u kojoj ćemo kroz legitimne predstavnike hrvatskog naroda osigurati potpuno jednakopravnost. Veselim se svim našim budućim projektima, neka naglasak bude na našoj boljoj povezanosti, našim energetskim i uopće gospodarskim projektima – zaključio je Čović. U nastavku posjeta Livnu Plenković će obići Županijsku bolnicu “Dr. fra Mihovil Sučić” i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla.

www.vecernji.ba