Plenković u Kninu: Mi ćemo ustrajati na pravima Hrvata u BiH i novom pravednom izbornom zakonu

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”, kojom je u 84 sata oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Središnja svečanost održava se u Kninu na stadionu NK Dinara. Prigodni govor održao je premijer Andrej Plenković.

“Sve vas pozdravljam te čestitam Dan pobjede. Zahvaljujem vam što set uveličali svečanost i veličanstvenu pobjedu u Domovinkom ratu. Mnogi branitelji su svoju budućnost žrtvovali. Gotovo 900 godina Hrvati nisu upravljali vlastitom sudbinom već su bili potčinjeni stranim vladarima. Sve dok vizijom predsjednika Tuđmana i branitelja nismo ostvarili pravo na slobodu”, kazao je Plenković.

“Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je ključna. To nam je omogućilo povratak Podunavlja, iz rata smo izašli kao pojednici sa svakim milimetrom terirotija. Oluja je omogućila mir u BiH, u Bihaću je spriječeno ono što se dogodilo u Srebrenici. U okolnostima bešćutne agresije Rusije još jednom vidimo kolika je cijena slobode i zbog toga dali smo potporu Ukrajini i pružili utočište za Ukrajince.

Mi ćemo ustrajati na pravima Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda jer nema europske BiH, čiji europski put podržavamo, sve dok svi njeni građani, a osobito Hrvati koji su često preglsani i obespravljeni, ne budu legitimno i demokratski predstavljeni. Preduvjet za to je pravedan izborni zakon.

ABC portal