Poboljšati politički položaj Srba u Livnu

Poboljšanje političkog položaja Srba u Federaciji BiH /FBiH/ i osvajanje što više mandata na predstojećim općim izborima u BiH je neophodno radi poboljšanja njihovog ukupnog položaja, ocijenili su danas u Beogradu predstavnici zavičajnih udruženja Srba iz Livna i Konjica. Oni su poslije sastanka sa predsjednikom Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodragom Lintom pozvali zemljake da se registriraju za glasanje na predstojećim općim izborima u BiH, poštom ili u diplomatskim predstavništvima.

Nikola Petrović, predsjednik udruženja “Ognjena Marija Livanjska” koje djeluje u Beogradu, rekao je da Srbi okupljeni oko tog udruženja prate sva politička dešavanja u livanjskom kraju, a da je ideja o zajedničkoj izbornoj srpskoj listi odlična.

“Svjesni smo da je zbog Daytonskog mirovnog sporazuma prostor Livna, Grahova, Glamoča i Drvara, koji je skoro potpuno srpska teritorija, morao da ostane u FBiH i od tog perioda ništa ne ide na dobrobit Srba, sem naše srpske pravoslavne vjere i Crkve”, naglasio je on.  Petrović smatra i da Srbi koji žive na prostoru FBiH bez zajedničkog stava nemaju budućnost.

“Srbi u FBiH nemaju budućnost bez Republike Srpske niti Srpska ima budućnost bez Srbije, a mi smatramo da je ideja o formiranju jedinstvene liste odlična i podržaćemo je svim snagama”, poručio je on. Linta je rekao novinarima u Skupštini Srbije da je na sastanku dogovoreno da bude apelirano na stranke čije je sjedište u Republici Srpskoj da izađu sa zajedničkom srpskom listom na izbore u FBiH.

Dnevni-list.ba