Počelo suđenje ozloglašenoj bandi kradljivaca: “Pink Panter” iz Livna pred sudom u Kelnu

Prvooptuženi u ovom slučaju je 38-godišnji državljanin BiH, koji je prije četiri godine na spektakularan način pobjegao iz švicarskog zatvora. Radi se o Milanu Popariću iz Livna koji je nakon filmskog bijega iz zatvora učestvovao u senzacionalnoj pljački dragulja u Cannesu.

Poparić je rođen u Kelnu, a do svoje trinaeste godine živio je u selu Provo kod Livna. Zbog velikog broja razbojništava i teških pljački u kojima je učestvovao 2007. godine bio je osuđen na devet godina zatvora. Prema podacima Interpola, kao član Pink Pantera aktivno je učestvovao u nekoliko krađa dijamanata.

Njegov bijeg iz zatvora bio je nalik scenama iz najboljih akcionih filmova. Prilikom šetnje zatvorskim dvorištem, njegovi suučesnici su se kombijem zabili u zaštitnu ogradu, koju su razvalili, a potom iz automata zapucali na stražare. Iskoristivši kaotičnu situaciju, Popariću i Adrianu Albrechtu su dodali ljestve  pomoću kojih su preskočili ogradu.

Nakon toga je jedno od vozila dignuto u zrak, a drugim su Poparić i njegovi pomagači u filmskom stilu pobjegli prema Francuskoj. Povrijeđenih nije bilo.

Četiri dana kasnije izvedena je pljačka u hotelu Carlton u kojem se održavala izložba skupocjenog nakita. Svjetski mediji tada su izvijestili da je vrijednost ukradenog dragog kamenja preko 100 miliona eura, te da se radi o drugoj pljački po vrijednosti u povijesti  Francuske.

Mjesec dana kasnije, Poparić je ipak uhapšen na zapadu Švicarske u mjestu Chatel Saint Denis, a u akciji je učestvovalo čak 50 specijalaca.

Njemački mediji pišu da sva trojica optuženih dolaze iz istočne Europe i smatraju se posebno opasnim, što pokazuje činjenica da je kod njih prilikom hapšenja pronađeno teško oružje.

Banda “Pink Panter” smatra se odgovornom za više od 200 pljački u Europi, Aziji i Americi. Čini se da je trojka izvedena na Sud u Kelnu samo mali dio međunarodne zločinačke organizacije. Uhapšeni su pod sumnjom da su u obližnjem Esslingenu izvršili pljačku nakita i plemenitih metala vrijednih 600.000 eura..

https://faktor.ba