Počinje naplata društvenih mreža – evo koliko će koštati Facebook, Instagram…

Prema dosadašnjim informacijama, ako želite plaćati pretplatu za sve tri mreže, mjesečno ćete morati izdvojiti više od 20 eura, a možda i oko 25 eura.

Ono o čemu se govori već godinama, čini se kako bi uskoro moglo postati stvarnost te bi za najpopularnije društvene mreže za koji mjesec dana mogli plaćati mjesečnu pretplatu. O tome se nedavno govorilo za Metine aplikacije Facebook i Instagram.

Iz Zuckerbergove kompanije tada nisu potvrdili te glasine, no sada su se na mreži pojavile nove glasine kako kompanija zaista razmišlja u tom smjeru i pripremaju pretplatu, javlja Zimo.

Razlićiti paketi

Prema Reutersu, Meta bi mjesečno naplaćivala 10 eura mjesečno za verziju Facebooka ili Instagrama na računalima te dodatnih 6 eura za dodatni povezani račun.

Na mobilnim uređajima ta bi pretplata bila još veća i iznosila bi 13 eura mjesečno jer bi Meta morala plaćati proviziju za Appleovu i Googleovu trgovinu aplikacijama.

Za cijenu te pretplate korisnici bi dobili pristup verzijama Facebooka i Instagrama na kojima ne bi bilo oglasa.

Iz Mete su navodno europske regulatore obavijestili kako se nadaju da će opciju mjesečne pretplate europskim korisnicima predstaviti tijekom sljedećih mjeseci, no još ništa nije sigurno.

O uvođenju pretplate ne razmišljaju samo u Facebooku i Instagramu, već na sličan način razmišljaju i u TikToku koji je, čini se, već počeo s testiranjem pretplate.

Na stranici Android Authority tako kažu kako su se dijelu korisnika počele prikazivati obavijesti o pretplati i ta se opcija trenutačno testira samo u SAD-u.

Cijena TikToka, prema tim informacijama, bit će pristupačnija u odnosu na Metine platforme te će pretplata iznositi 4,99 dolara mjesečno.

Onima koji ne žele plaćati pretplatu i dalje će biti dostupna standardna besplatna verzija unutar koje će im se prikazivati oglasi koji su personalizirani na temelju njihove aktivnosti na toj mreži.

Stiže obavijest

Obavijest o uvođenju pretplatničkog plana nisu dobili svi korisnici te mreže, već samo neki od njih, a iz TikToka se do sada nisu oglasili o toj novoj opciji, niti su odgovorili na novinarske upite. Vjerojatno uvođenje pretplatničkog modela još jedan način na koji TikTok želi diverzificirati svoje prihode od velikog broja korisnika mreže. Osim oglasa, odnosno pretplate, u posljednje vrijeme veliki naglasak su stavili i na TikTok Shop, svoju online trgovinu putem koje korisnici mogu kupovati stvari. Podsjetimo, neke su platforme poput Muskova X-a već uvele pretplatničke modele, pri čemu na njima naglasak nije na prikazivanju oglasa, već na dostupnosti nekih opcija kakve nisu dostupne korisnicima besplatne verzije, a Musk je čak spomenuo i mogućnost obavezne pretplate za sve korisnike. Ako su ove informacije točne, pretplata za te tri mreže iznosila bi više od 20 eura mjesečno, čak i oko 25 eura za pretplatu na mobilnim uređajima, no ona ne bi bila obavezna niti za jednu platformu.

Bljesak.info