“Podržat ćemo Čovića kao predsjedničkog kandidata ako ga HNS izabere; Odgovorit ćemo prijedlogom nove teritorijalno-administrativne ustrojbe ako se nastavi uzurpacija hrvatskih političkih pozicija”

“Ja vjerujem da ćemo glasovati 2. listopada, da ćemo imati jednu zakonsku proceduru osiguranja financija i da ćemo 2. listopada glasovati na Općim izborima”, istaknuo je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u posljednjem ovotjednom izdanju Rezimea FTV-a.

“Siguran sam da će nakon svega izbori biti održani. To što se događa u ovom trenutku oko financiranja izbora je epilog nečega sasvim drugog. Događaji u protekle tri godine, naročito zadnjih godinu dana političkih odnosa na razini BiH, Federacije, propalih pregovora oko Izbornog zakona, nefunkcioniranja vlasti. Smatram da je najnormalnija i jedina prava procedura usvojiti državni proračun.”

Navodi da trebamo identificirati tko je odgovoran zašto proračun nije usvojen.

“Tu trebamo tražiti onoga tko je kriv što nije funkcioniralo Vijeće ministara. Definitivno za jedan značajan period odgovorni su Milorad Dodik i SNSD. Koliko imam informacije ni SDA nije bila značajno zainteresirana za usvajanje proračuna.”

Cvitanović kaže da nije očekivao da će SNSD podržati ono što se događalo na Vijeću ministara.

“Neće građani BiH biti onemogućeni da glasuju na ovim izborima. Zakon je tu vrlo jasan i vrlo jasno je rečeno kako se novci osiguravaju, koje mogućnosti ima SIP. Za mene osobno nije ni bitno hoće li izbori biti 2.10. ili 15.10. Za mene bi puno bitnije bilo da se u ubrzanoj proceduri usvoji državni proračun, da se osiguraju novci za izbore, da se poveća plaća Graničnoj policiji, SIPA-i, djelatnicima državnih agencija, korisnicima tih proračuna jer nitko ne brine o tim ljudima.”

Ističe da međunarodna zajednica radi takav pritisak da je nemoguće da se ne osiguraju novci za izbore.

“Vjerojatno će postojati i neki drugi izvori za financiranje, ako bi otišlo dalje u neusvajanje proračuna. ali usvajanje proračuna je ključ za stabilnost u samom održavanju izbornog procesa i svega drugog u BiH.”

Smatra da ponašanje ključnih političkih aktera u BiH projicira ostanak OHR-a u BiH.

“Iako ja osobno smatram da je bilo već poodavno vrijeme da mi postanemo u potpunosti suverena država, da nemamo tutora, da nemamo onoga tko ima takvu moć kao što je ima visoki predstavnik. Ali puno toga je OHR u BiH vratio nazad namećući amandmane na Ustav, zapetljavajući odnose puno više od onoga što su bili zapetljani.”

Cvitanović navodi da predstavlja politiku srednjeg, umjerenog puta neisključivosti.

“U ovoj priči oko izmjena Ustava i Izbornog zakona dali smo u punom kapacitetu sebe da damo doprinos da dođemo do rješenja. Nikada se kao stranka ni ja osobno nismo ogriješili o svoj narod, nismo pristajali na platforme, alijanse. Ako Dragan Čović u okviru HNS-a bude odabran da bude zajednički kandidat dobit će podršku. Definitivno ćemo podržati onoga koga HNS predloži za člana Predsjedništva.”

O zaključcima HNS-a kaže: “Nikada osobno nisam bio za na bojkot koji bi značio neizlazak na izbore. Time bismo učinili uslugu onima koji žele u potpunosti uzurpirati hrvatske političke pozicije na razini FBiH i BiH. s druge strane, kad prihvatite da idete na izbore, a jednostavno morate ići na izbore da zaštitite županije, da zaštitite Federaciju koliko možete, prihvaćate neka pravila za koja ste sigurni da nisu pošteni, da nisu sukladna zakonu. Zaključak otprilike glasi ovako – ako se nastavi uzurpacija hrvatskih političkih pozicija na razini BiH hrvatski politički predstavnici će odgovoriti prijedlogom nove teritorijalno-administrativne ustrojbe.

Naglašava da se izjave Zorana Milanovića često vade iz konteksta i da su smiješne priče da je ruski čovjek.

O posjetu Charlesa Michela BiH kaže da ne očekuje pretjerano.

“Jer znam političke aktere koji sće s njim razgovarati i njihova politička stajališta iz ovih pregovora. Ja se neću susresti s njim.”

Dnevnik.ba