Poduzetnik iz BiH doveo radnike iz Bangladeša!

Za nekoga je i Bosna Njemačka!

Za radnike iz Bangladeša, naprimjer, koje je, u nedostatku kvalificirane radne snage, doveo i zaposlio Ivo Jokić, vlasnik i direktor  poznate  građevinske firme  “Invest d.o.o” iz Zvornika, piše Dnevni avaz.

Vrijedni i odgovorni

Prvo je na njegovo gradilište u Višegradu stiglo desetak Bangladešana. Jokić kaže da su se pokazali kao vrijedni i odgovorni radnici, pa je to otvorilo put za dolazak drugih njihovih kolega iz ove daleke siromašne zemlje.

– Naši građevinci su oduvijek važili za dobre  majstore  – zidare, tesare, armirače, keramičare… pa je problem odlaska radne snage na Zapad najviše pogodio upravo građevinski sektor. I moja se firma suočila s time baš kad sam imao ugovorene poslove. Posla je bilo, ali nije bilo majstora. Preko prijatelja sam saznao da u Bangladešu mogu pronaći radnike profila koji  su mi potrebni. Nisam imao drugi izlaz,  nego otputovati u Bangladeš – govori nam jučer Jokić.

Baš tamo je brzo sklopio poslove. Radnici su nakon administrativne procedure brzo stigli u Bosnu.  Jokić ne krije da je izuzetno zadovoljan njihovim odnosom prema radu.

Pozitivno iskustvo

Njegova firma, koja trenutno zapošljava oko 80 radnika, kaže nam, nakon ovog pozitivnog iskustva, nastavit će s uvozom građevinaca. Druge mogućnosti ni nema.

Jokićeve muke brinu i druge građevinske firme u BiH, posebno u sjeveroistočnom dijelu naše zemlje, koje su skoro na koljenima, upravo zbog  masovnog odlaska stanovništva u inozemstvo.

Mnogi od njih poput Jokića  razmišljaju o uvozu radne snage. Svojevremeno su se u Zvorniku, naprimjer, mogli sresti i građevinci iz Moldavije.

Bureković: Odlaze najbolji domaći majstori

– Posla u građevini ima, ali majstora je sve manje. Ali, ima i radnika koji su otišli vani pa se vratili nakon nekoliko mjeseci. Nisu mogli izdržati nametnute uvjete. Ima i  onih koji, jednostavno, budu prevareni pri odlasku  pa se i oni  vrate, ali tržište rada u EU je takvo da mnogo više njih ostaje nego što se vrati. Nama su otišli najbolji majstori i  strahujem da će mnoge građevinske firme upravo zbog toga prestati s radom – upozorava Mersudin Bureković, vlasnik firme „Dekor„ iz Tuzle