Pogledajte vježbu Oružanih snaga BiH i SAD-a u Glamoču / FOTO

Zajednička vojna vježba pripadnika Oružanih snaga BiH i SAD-a pod nazivom “Bilateralna vježba” počela je danas na poligonima Glamoča i Manjače.

Cilj vježbe je unapređenje partnerske suradnje sa SAD-om i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i sposobnosti OS BiH.

Terenska vježba se realizira na poligonu Glamoč, uz kompjutersku koordinaciju sa Centrom za borbene simulacije poligona Manjača i upotrebu specijalista za navođenje i kontrolu zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC).

Blisku zračnu podršku snagama na zemlji pružaju dva zrakoplova F-16 iz zrakoplovne baze Aviano, Italija, koji umjesto bojeve municije koriste lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje, dok je helikopter UH-1H angažiran za medicinsku evakuaciju zračnim putem. Ovim će u potpunosti biti simulirana integracija kopnenih i zračnih snaga.

Ova vježba u kojoj ukupno sudjeluje 280 pripadnika OS BiH zajedno sa snagama SAD-a doprinosi povećanju sigurnostisti i stabilnosti na Balkanu.

Pandemija “COVID-19” primorala je OS BiH da smanje broj sudionika i da se prilagodi novonastaloj situaciji kako bi se vježba održala uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera.

Za potrebe vježbe formiran je i privremeni Medijski informativni centar (MIC) sa 13 pripadnika OS BiH, dva pripadnika američke vojske iz Regionalnog informativnog tima za podršku, tri pripadnika Savjetodavnog tima američkih zračnih snaga i jednog predstavnika odnosa s javnošću iz Komande specijalnih operacija za Europu, a u suradnji sa Uredom za obrambenu suradnju (ODC) pri veleposlanstvu SAD-a.

U okviru vježbe, sutra će od 10.00 do 11.00 sati na lokaciji vojnog poligona Glamoč biti organiziran Dan posjetilaca uz nazoćnost visokih službenika.

Tom prilikom biće prikazan dio operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH na terenu sa bliskom zračnom podrškom aviona F-16. Vijesti.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply