Policija mirne demonstrante otjerala suzavcem kako bi Trumpu “očistila” put do crkve / VIDEO

Policija ojačana snagama Nacionalne garde prisilno je otjerala demonstrante ispred Bijele kuće kako bi “očistila” put američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da može posjetiti crkvu.

Sve to se dogodilo nekoliko minuta nakon što je izjavio da će angažirati vojsku da prekinu nemire.

ABC News piše da su televizijske kamere pokazale snimke uživo na kojima je prikazan Trump kako odlazi u crkvu St. John koja se još naziva i predsjedničkom, a koja je pretrpjela oštećenja zbog požara kojeg su izazvali demonstranti.

Ona se nalazi u blizini Bijele kuće, a Trump barem jednom u mandatu moli Boga u njoj, a ispred koje se demonstranti okupljaju predvečer radi protesta.

Malo prije toga, policija je otjerala mirne demonstrante suzavcem i upotrebom fizičke sile. Zbog takvog postupanja, demonstranti su se ubrzo pobunili te su dramatične scene nastale 15 minuta prije nego je trebao nastupiti policijski sat.

Posebna pobuna demonstranata je nastupila nakon što su primijetili snage Nacionalne garde raspoređene u blizini Bijele kuće.

Nakon što su demonstranti otjerani s tog područja, Trump je u vrtu Bijele kuće održao govor nazivajući sebe “predsjednikom zakona i reda” rekavši da je za nemire kriv domaći terorizam.

Nakon govora Trump i njegovi pomoćnici prošetali su se Pennsylvania avenijom do crkve St. John gdje je stao ispred držeći Bibliju u ruci i pozirajući pred kamerama.

Biskup Mariann Edgar Budde oštro je prokomentarisao Trumpovu posjetu crkvi.

“Predsjednik je upravo iskoristio Bibliju i jednu od crkava moje biskupije kao pozadinu za slanje poruke koja je protivna Isusovom učenju i svemu onome za šta se naša crkva zalaže. Da bi sve ovo učinio upotrijebio je silu i suzavac kako bi neometano mogao proći do crkvenog dvorišta. Iznerviran sam”, kazao je biskup. ABC