Policijski nasilnici bi se izvukli da nije bilo kamera

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije pokrenulo je žurnu istragu zbog policijskog nasilja u Mostaru koje je izazvalo oštre osude javnosti, ali i prosvjedna okupljanja u središtu ovoga grada. FUP preuzeo slučaj Naime, u ponedjeljak navečer veći broj pripadnika navijačke skupine mostarskog premijerligaša Zrinjskog iz Mostara i mimo policijskog sata marširao je kroz grad šaljući poruku nasilnicima Arminu Vrači i Jusufu Penavi, koji su kao pripadnici Interventnog odjela policije u Mostaru pretukli mladića Slavena Blaževića.

Blažević je također bio član ove navijačke skupine. Tijekom večeri s balkona više mostarskih zgrada odjekivale su poruke protiv nasilja, a više osoba uzvikivalo je jednake poruke kao i na prosvjedu: “Mostarska policija, mito i korupcija”. Pa ipak, nijedan od tih događaja nije izašao izvan okvira dopuštenoga. No, kako bi dodatno stvari ohladilo, odnosno umirilo tenzije, hercegovačko-neretvansko Županijsko tužiteljstvo naložilo je drugoj policijskoj agenciji, Federalnoj upravi policije, da preuzme istragu ovoga slučaja.

– Županijsko tužiteljstvo HNŽ-a formiralo je kazneni predmet u povodu navedenog slučaja koji se dogodio dana 10. travnja 2021. i postupajući tužitelj izdao je nalog Federalnoj upravi policije da žurno postupa po istom – kazali su iz Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije. Nakon što policija okonča istragu, tužitelj će poduzeti daljnje mjere. Svoja prava najavio je potražiti i sam Blažević, koji je angažirao odvjetnika.

U ovome slučaju dvojica policajaca udaljena su s posla kao privremena mjera nakon objavljivanja snimke u kojoj se vidi njihovo krajnje neprofesionalno i nasilničko ponašanje. No, praktički im se, što se tiče same policije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ako ne budu osuđeni u eventualnom kaznenom postupku pred sudom, ne može ništa dogoditi. Naime, Hercegovačko-neretvanska županija zbog političkih prijepora i očekivanja da ravnatelj policije mora biti bošnjačke nacionalnosti, dvije i pol godine nema vodeću poziciju u policijskoj hijerarhiji. Još sličnih slučajeva No, nije to jedina policijska institucija koja ne postoji u MUP-u HNŽ-a.

Nema ni policijskog odbora, ali ni javno-žalbenog ureda koji je, praktički, prvostupanjska institucija koja odlučuje o ovakvome policijskom nasilju. No, Vrače i Penava za sada, što se toga tiče, mogu biti mirni. Otkako su suspendirane sve policijske institucije zbog političkih blokada koje je izazvao SDA, oko 3000 prigovora na rad policije i policajaca pojedinačno otišlo je u zastaru. Tako bi vjerojatno završio i ovaj slučaj da kojim slučajem nije radila nadzorna kamera na zgradi ispred koje su pretukli Blaževića.

Zbog toga će ovaj slučaj dobiti kazneni postupak, a ne stegovni, kako to nalaže Zakon o unutarnjim poslovima Hercegovačko-neretvanske županije. Nije ovo prvi slučaj koji je prijavljen o nedoličnom i nasilničkom ponašanju policijskih službenika, osobito u vrijeme policijskog sata. U javnosti su osvanuli iskazi ljudi koji su odlučili progovoriti motivirani slučajem “Blažević”. Nedavno su policijski pripadnici priveli skupinu mlađih maloljetnika bez ikakva razloga, zbog čega su djeca doživjela stres.

Upravo je nepostojanje odgovarajućih policijskih tijela koja mogu istražiti nedolično postupanje policije očito ohrabrilo pojedine da prekorače svoje ovlasti. Zbog toga je žurno potrebno postići dogovor političkih partnera u Hercegovačko-neretvanskoj županiji kako bi se stvari vratile u okvire zakona i odgovarajućih propisa. A samim time vratilo bi se i povjerenje u policijske strukture.

Ako se, međutim, ovakve stvari ponove ili nastavi s praksom nedodirljivosti policijskih službenika koji nisu dostojni nositi plavu odoru, onda bi u tome slučaju stvari mogle skliznuti u nasilje te potaknuti građane da se “zaštite” od policijskih nasilnika.

To nikome ne bi trebalo ni smjelo biti u interesu. Važno je zadržati integritet MUP-a i policije kao institucije u koju građani imaju povjerenje, a od najvećeg značaja je da se policija ne dijeli na Bošnjake, Hrvate i Srbe, što je prijetila opasnost sa slučajem premlaćivanja mladog Blaževića, koji je također bio žrtva u posljednjem hrvatsko-bošnjačkom ratu.

www.vecernji.ba