Popuštanje mjera zahuktava novu migrantsku krizu u BiH

S olakšavanjem mjera u BiH, ponovno se zahuktava migrantska kriza. Sinoć je preminuo državljanin Maroka, u pokušaju ilegalnog ulaska u privremeni prihvatni centar Miral u Velikoj Kladuši. Problem smještanja migranata bila je i tema sastanka nadležnih. Najavljuje se i dolaska većeg broja migranata iz Republike Srbije.

Korona je zaustavila “igru”, pokušaje prelaska državne granice, ali samo na jedan period, jer oni i dalje vide samo jedan cilj – život u zemljama Europske unije.

Migrantima od proglašenja stanja prirodne nesreće nije dozvoljeno kretanje izvan kampova, no u grupama uspjevaju izaći i što je, zbog epidemije, veoma opasno, vratiti se u prihvatne centre. U centrima povećana napetost zbog zatvorenog prostora, međusobne prepirke, fizički napadi, pobune, prenosi N1.

Služba za poslove sa strancima i IOM još uvijek ne dozvoljavaju novinarskim ekipama da provjere šta se to događa iza zidova najvećeg prihvatnog centra, oko 1.400 migranata je trenutno tamo. Prema informacijama koje imamo sve češće se događaju manji ili veći incidenti. Jedinice za podršku MUP-a Županije Sarajevo brinu se da takve situacije ne eskaliraju.

Prije dva dana u Bihaću migranti su kamenjem gađali policijske službenike Ministarstva unutarnjih poslova Unsko- sanske županije. S obzriom na činjenicu da se u Županiji Sarajevo nalazi sve veći broj državljana zemalja viskog migracijskog rizika promtna reakcija na pobunu došla je iz vrha Ministarstva unutarnjih poslova ŽS.

“Nikome nećemo dozvoliti, pogotovo ne ljudima koji su ilegalno ušli u BiH, da napadaju naše ljude a da to ostane bez adekvatne reakcije”, kazao je ministar Jusko.