POPUT RH I BIH POSTAJE RUSKA POKRAJINA: Sberbanka upisuje hipoteku nad Blokom 6!

TUZLA – Ruska Sberbanka upisat će hipoteku nad Blokom 6 Termoelektrane Tuzla i dio upravne zgrade Elektroprivrede BiH, doznaje Žurnal. Hipoteka će biti upisana nakon što Elektroprivreda BiH zvanično potpiše ugovor o kreditiranju u iznosu od 145 milijuna maraka s konzorcijem kojeg čine Sberbanka, Intesa Sao Paolo i NLB Banka.

“Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH u četvrtak je donio odluku o kreditnom zaduživanju kod konzorcija banaka predvođenog Sberbankom”, potvrdio je izvor Žurnala iz ovog javnog poduzeća.

Novac od kredita Elektroprivreda BiH trebala bi iskoristiti za financiranje dijela avansa za projekt izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Naime, Elektroprivreda BiH obavezala se da će osigurati dio sredstava za gradnju Bloka 7 čiji veći dio, u iznosu od 614 milijuna eura, financira kineska Izvozno-uvozna banka. To znači da će ubuduće kontrolu nad Blokom 7 u Tuzli imati Kinezi, dok će ruska Sberbanka imati kontrolu nad Blokom 6 Termoelektrane Tuzla.

“Mi smo svjesni što to znači, ali zapadne banke nisu iskazale spremnost da financiraju ove naše projekte koji su od vitalnog značaja za energetsku politiku Federacije BiH”, kazao je direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

Tender za nabavku komercijalnog kredita Elektroprivreda BiH raspisala je 24. lipnja 2019. godine. Rok za dostavu ponuda je istekao mjesec dana kasnije, ali se ispostavilo da je pristigla samo jedna ponuda – konzorcija kojeg čine Sberbanka, Intesa Sao Paolo i NLB Banka. Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača donesena je u oktobru, a Nadzorni odbor ovog javnog poduzeća suglasnost je dao na svojoj posljednjoj sjednici, jer je svim članovima Odbora mandat formalno istekao dan nakon sjednice. Prema tenderskoj dokumentaciji, rok otplate ovog kredita je pet godina, s tim da ne postoji grejs period. Ukoliko kredit ne bude redovno otplaćivan, konzorcij sa Sberbankom na čelu moći će aktivirati hipoteku nad Blokom 6.

“Procjena je da Blok 6 Termoelekrane Tuzla bude aktivan možda čak i do 2040. godine”, kazao nam je Jašarević.

Blok 6 revitaliziran je 2013. godine i njegova snaga je 215 megavata. Snaga Bloka 7 koji će se graditi kineskim novcem je 450 MW. Podjećamo, Europska energetska zajednica nekoliko je puta upozoravala BiH zbog gradnje Bloka 7, no oba doma Parlamenta Federacije BiH donijela su odluku o kreditnom zaduženju kod kineske Izvozno-uvozne banke, piše Žurnal.info.

Kreditno zaduženje, naveli smo već, iznosi milijardu i 200 milijuna maraka. Istovremeno, Elektroprivreda BiH mora osigurati 140 milijuna maraka kao avans. Istina, ovo javno preduzeće imalo vlastita sredstva u iznosu od 120 milijuna maraka, ali je Vlada Federacije BiH s Fadilom Novalićem na čelu donijela odluku da u prošle i ove godine kompletnu dobit Elektroprivrede BiH prebaci u Proračun. Tako je prošle godine, odlukom Vlade FBiH kao većinskog vlasnika 63 milijuna maraka dobiti Elektroprivrede BiH dodijeljeno Federaciji, dok su mali dioničari dobili oko 7 milijuna maraka.

Nakon toga, Novalićeva Vlade je prošlog tjedna usvojila zaključak prema kojem će dobit Elektroprivrede BiH u iznosu od 52 milijuna maraka biti podijeljena dioničarima. Najveći dio novca, 46 milijuna, bit će uplaćeno na račun Federacije BiH. Istovremeno, Elektroprivreda BiH će se morati kreditno zadužiti za 145 milijuna maraka kako bi osigurala novac za investiranje u energetske objekte. I za to će zaduženje založiti Blok 6 Termoelektrane u Tuzli i dio upravne zgrade Elektroprivrede BiH, navodi Žurnal.info.

Autor: Dnevno.ba