Porfirije: Hrvati nisu krivi za Jasenovac, a Stepinac nije sudjelovao u zločinima NDH

U PRVOM intervjuu za srpski tisak od izbora za crkvenog poglavara patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić izrazio je nadu u mirno rješavanje kosovskog pitanja te je naglasio da su dijalog i suradnja potrebni svim današnjim kršćanima.

Za beogradske Novosti je, između ostalog, govorio i o susretima s papom Franjom, Jasenovcu i kanonizaciji Alojzija Stepinca.

Do sada se Porfirije Perić tri puta susreo s papom Franjom.

“Svaki naš susret, kao i naša komunikacija u cjelini, temelje se na duhu Kristova Evanđelja, u duhu razumijevanja i uzajamnog poštovanja. U svijetu u kojem živimo, za koji smo obojica odgovorni, suočeni istovremeno s problemima modernog doba, dijalog i suradnja neophodni su za obje strane. Činjenica je da su kršćani usmjereni jedni na druge i da zajedno moramo odgovoriti na izazove koji su ključni za svijet. Napokon, apostol Pavao nas upozorava da nitko ne može reći da mu drugi nisu potrebni”, rekao je.

“Stepinac nije direktno i neposredno sudjelovao u zločinima”

Otvaranje vatikanskih arhiva za zainteresirane istraživače sigurno će doprinijeti boljem razumijevanju teških vremena Drugog svjetskog rata na području Nezavisne Države Hrvatske i Stepinčevog mjesta u njima, rekao je patrijarh.

“Nije isključeno da će se tijekom istraživanja pojaviti rezultati koji se mogu tumačiti pro et contra. Naravno, daleko sam od toga da vjerujem da je Stepinac direktno i neposredno sudjelovao u bilo kojoj vrsti zločina. Međutim, moram reći da, ne samo kao biskup, svećenik, kršćanin već prije svega kao svaki običan čovjek, ne mogu sakriti da, u najmanju ruku, imam dilemu, da imam problema s određenim Stepinčevim postupcima, riječima, stavovima.

Žao mi je ako to nekoga uznemiri, ali moja je obaveza biti iskren. Istodobno, potpuno sam svjestan da mu strašne okolnosti u kojima je živio nisu bile nimalo jednostavne. Što se tiče prethodnih stavova naše Crkve, kao i zaključaka Povjerenstva uspostavljenog za istraživanje ovog važnog i osjetljivog pitanja, oni su jasni, nepromijenjeni i poznati javnosti”, kazao je i naglasio da se kod tih tema uvijek nastoji pažljivo služiti riječima.

“Za Jasenovac nećemo kriviti nečiju djecu”

Za zločine u Jasenovcu ne treba kriviti Hrvate, rekao je Porfirije Perić.

“Prve liturgije služene su u katakombama, na grobovima mučenika za Kristovu vjeru. Također prinosimo beskrvnu žrtvu na Kristovu grobu. A to činimo i u velikomučeniku Jasenovcu. Činjenica da u Jasenovcu postoji pravoslavna crkva Božja, da je vladika Jovan na tom mjestu osnovao samostan, po mom je mišljenju jedini način na koji Crkva njeguje uspomenu na žrtve. Okupljanjem u Jasenovcu i drugim sličnim mjestima, molitvom, služenjem liturgije, stjecanjem milosti Duha Svetoga mi se preobražavamo. A preobraćen i oplemenjen čovjek nikada neće kriviti nečije potomstvo, nečiju djecu za ono što su radili njihovi roditelji.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply