Poruka predsjednika Devedesetke predstavnicima bošnjačkih političkih elita

Predsjednik HDZ1990 Ilija Cvitanović želi vrlo jasno poručiti predstavnicima bošnjačkih političkih stranaka i elita:

“Gospodo, nemojte se igrati sa Bosnom i Hercegovinom, ona je moja, i naša, jednako koliko i Vaša. Nećemo Vam dopustiti da Vi nama nešta dajete, mi samo želimo konzumirati prava koja su jednaka Vašim pravima, a na Vama kao predstavnicima najbrojnijeg konstitutivnog naroda, je i najveća odgovornost. U nama nikada nećete imati partnera, niti na jednoj razini, za nastavak politike kakvu ste vodili sa HDZ BiH, politikom dijeljenja moći, u nama možete imati partnera, ukoliko želite da rješimo ključna nacionalna pitanja i da ovu zemlju oslobodimo okova krađe, kriminala, nepotizma i iseljavanja naroda iz BiH”, naveo je Cvitanović.

Uputio je poziv i međunarodnoj zajednici.

“Ukoliko niste spremni takvoj politici kazati dosta, izravno ste suodgovorni za egzodus, nepotizam i sva druga zla koja nam se događaju pod vodstvom HDZ BiH. Stoga od Vas očekujemo, da uvažite činjenice, te da jednako poštujete i one Hrvate koji nisu glasovali za HDZ BiH, kao i one koji su njihovi glasači. To je Vaša ljudska, ali i politička odgovornost. Želim, također vrlo jasno pozvati međunarodnu zajednicu i njenen predstavnike, čija je odgovornost za današnje stanje vrlo velika, iskoristite Vaše ovlasti, omogućite nam kao narodu da možemo birati svoje predstavnike u najviša tijela ove države, zaustavite sve one koji bi željeli da stave znak jednakosti između naših prava i onoliko koliko nas ima, ova država može i mora opstati isključivo i jedino na principima jednakopravnosti njenih konstitutivnih naroda, i zajamčenim pravima svakog građana. Svako drugačije eksperimentiranje ovu državu vodi u neizvjesnost”, naveo je predsjednik HDZ-a 1990.

Pozvao je katoličku crkvu “da prepozna trenutak i potrebnu mijenjanja stanja ili neka jasno kažu da podupiru postojeće stanje”.

“Želim također danas sa ovog mjesta u svoje osobno ime, u ime svojih suradnika i koalicijskih partnera uputiti vrlo jasnu poruku, najodgovornijim ljudima Republike Hrvatske. Predsjednice Republike Hrvatske, gospođo Grabar Kitarović, premjeru Republike Hrvatske, gospodine Plenković, molimo Vas i pozivamo Vas, nemojte ignorirati i zanemarivati 56.782 Hrvatica i Hrvata koji se ne slažu sa politikom HDZ BiH. Tragično je, da nikada u Vašim istupima bilo u Bosni i Hercegovini, bilo u Hrvatskoj niste spomenuli da postoje i neke druge stranke koje brinu za položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, također je tragično da je Vaš jedini izvor informiranja o položaju nas Hrvata u Bosni i Hercegovini, upravo ona politika koja je raselila i iz Bosne i Hercegovine protjerala više hrvatskih obitelji nego sve ratne strahote 90-tih godina”, poručio je Cvitanović.

N1