Poruka SDA Vučiću: “Ako želiš dobre odnose s Bošnjacima, plati dug prema BiH”

Izjava predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da želi najbolje moguće odnose s Bošnjacima te da je plan SDA da ukine entitet Republika Srpska višestruko je indikativna za politiku koju vodi, smatraju u Stranci demokratske akcije.

“Najprije, indikativno je da Vučić uporno naglašava da želi imati odnose s narodima, a ne s državom Bosnom i Hercegovinom, a s naročitom pažnjom izbjegava da govori o suverenitetu Bosne i Hercegovine s kojim očigledno ima problem”, kazao je.

Što se tiče Vučićeve izjave da ulaže u područja gdje žive Bošnjaci u Srbiji, to mu je obaveza, dodaju, a što se tiče pomoći BiH, najbolje bi bilo da Srbija plati dug Bosni i Hercegovini za korištenje hidroelektrana, potopljenog zemljišta i vodnog potencijala Drine.

“To se između ostalog odnosi na desetine miliona eura koje Srbija, odnosno HE Bajina Bašta duguje Srebrenici, a čije bi izmirenje donijelo korist i Bošnjacima i Srbima u ovoj općini”, kazao je.

Također, da Vučić želi najbolje moguće odnose s Bošnjacima i državom Bosnom i Hercegovinom, zasigurno bi predao visoke zvaničnike VRS Svetozara Kosorića i Radoslava Jankovića, nastavljaju, koji su pred Sudom BiH osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima, a trenutno se nalaze u Srbiji gdje ih državni organi kriju i štite.

“Postavlja se pitanje je li ‘srpska snaga’ o kojoj Vučić govori u tome što je Republika Srbija jedina država u Evropi koja od lica pravde krije i štiti navedene osobe koje su pred međunarodnim sudom, u presudi Ratku Mladiću, određene kao učesnici genocida”, zaključuju iz SDA.

Autor: dnevno.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply