Poslodavci s Jadrana u potrazi za stotinama sezonskih radnika iz BiH

Dvojbe više nema. Europa se sprema uvesti COVID-putovnice. Svima je jasno da treba učiniti nešto što bi spasilo turističku sezonu. Sretnici koji su se cijepili moći će slobodno putovati i ići na odmore u tople krajeve, a oni koji to neće uspjeti imat će mnogo većih problema pri prelasku državnih granica. Taj bi sustav trebao u Europi profunkcionirati za oko tri mjeseca, što bi značilo uoči ljetne turističke sezone, piše Večernji list BiH.

Mnoštvo oglasa Hrvatskoj je turistička sezona vrlo važna za punjenje proračuna. Na glavna pitanja o sezoni, za koju se općenito zasad može reći samo da ne bi smjela biti lošija od lanjske i da bi možda mogla biti nešto bolja, još neko vrijeme nećemo imati posve jasne odgovore. Više anketa u europskim zemljama kaže da za Hrvatsku na ljeto 2021. ima interesa. A do konkretnijih vijesti i prvih većih skupina turista, pozitivna je činjenica da RH traži radnike. Pomalo neočekivano, zbog pandemije te nezaposlenih domaćih radnika, i dalje se poseže za strancima. Po običaju, prvenstveno u BiH, Srbiji i Makedoniji. U BiH mnogi čekaju poziv iz Hrvatske gdje će mjesečno zarađivati barem trećinu više nego kod kuće.

A oglasa je već mnoštvo. Već se traže stotine sezonskih radnika. – Tražimo konobare, kuhare, šankere, sobarice i čistačice za rad na području Hvara od početka ožujka do kraja listopada – samo je jedan od sve češćih oglasa koji pokazuju da su poslodavci u Hrvatskoj već uvelike u potrazi za radnicima iz BiH te da se nadaju boljoj ljetnoj sezoni nego što je bila prošlogodišnja. – Zaposleni koji su već radili na Hvaru prethodne sezone ne moraju ponovno ispunjavati obrazac.

Svi koji su dobili pozitivnu ocjenu od rukovoditelja i čije točne podatke imamo u bazi podataka, pravodobno će dobiti sve upute i obavijesti o budućim ponudama i zapošljavanju – navodi se u oglasu. Željko Tatić, predsjednik Udruge radnika ugostiteljstva i turizma RS-a, kaže za Nezavisne da su mu se u proteklom razdoblju obratili deseci poslodavaca iz Hrvatske, koji najviše traže pizza-majstore, konobare i kuhare. Ističe da Hrvati nude dobre uvjete te da su plaće znatno veće nego u BiH i Srbiji. – Sve je po zakonu, radnik je prijavljen sto posto na plaću, radi osam sati dnevno, a u slučaju prekovremenog rada sati se plaćaju. Glavni konobar ima plaću oko 1000 eura. U sezoni s prekovremenim satima neki su izlazili i 2000 eura – tvrdi Tatić.

Prošla sezona nije išla na ruku sezoncima iz BiH koji godinama idu na Jadran. Većina ih je ostala kod kuće i bez prihoda, nadaju se da će ove godine ipak biti nešto bolje. – Pretprošle godine nisam išla na sezonu zbog cjelokupne situacije. Ove godine planiram ići, s prijateljicom već tražim neki posao na Makarskoj rivijeri. Druga prijateljica je planirala raditi u Italiji s obzirom na to da studira talijanski. Međutim, sve će ovisiti o situaciji s koronom – kazala nam je Tina, studentica iz Mostara.

Zadržali radnike Dio sezonaca u Hrvatskoj poslodavci su zadržali dajući im plaću i izvan sezone. Hvalevrijedan je i potez vlasnika hotela Grand u Neumu. Prije nego što je općina u drugom tjednu ožujka otišla u prvi lockdown, u hotel su već bili stigli sezonci, njih 35. Neki su tu prethodno odradili četiri sezone, većina dvije ili tri, a bilo je i onih kojima je to bio prvi angažman. Vlasnik je odlučio da pođu doma i da, što god bilo, ostaju na plaći. Neum je prošle godine imao jako dobru sezonu, pa će i u ovoj sezoni u jedinom bh. gradu na moru biti posla za sezonce.

www.vecernji.ba