Posušje ima najsuvremeniju farmu, samo za robote dali milijun KM

U novom suvremenom objektu farme krava Morena u Posušju ništa neće biti prepušteno slučaju, sve će biti automatizirano, od prehrane do muže

Novi objekt farme Marena u Posušju bit će najsuvremeniji u ovom dijelu Europe. Moderna oprema, uključujući robote za mužu te madrace za krave, nabavljena je i čeka izgradnju objekta, odnosno građevinsku dozvolu.

Čipirane krave

– To će biti prva novoizgrađena farma u BiH u kojoj će biti postavljeni roboti za mužu. U našoj zemlji ima nekih farmi u Republici Srpskoj gdje su nadograđivani u postojeće objekte – rekao je za Agroklub Mario Mitar, menadžer farme. Riječ je o njemačkoj GEA stajskoj opremi, od njih su ranije nabavili i trenutačno izmuzište, riblju kost, kao i prateću opremu. Tri robota bit će postavljena u novoj farmi, a muža će se tako vršiti tijekom cijelog dana.

– Automatski se biraju one koje idu na mužu, krave imaju čipove i same idu prema robotu kada žele, s tim da i robot preko sustava dobiva naredbu podliježe li to grlo muži u tom trenutku kako ne bi muzao one za koje nema potrebe – pojašnjava Mitar.

Jedan robot, kako je dodao, muze 60 krava dnevno te u novom objektu planiraju ovom sustavu prilagoditi 180 grla. Investicija nije nimalo jeftina, no ova farma je dio MCI korporacije, koja je odlučila uložiti sredstva za modernizaciju.

poster
– Sami roboti koštaju oko 500 tisuća eura – dodaje Mitar, koji se nije upuštao u procjenu kompletnih troškova gradnje jer je zadužen za brigu o kravama.

Na farmi Morena je 250 muznih grla, od toga je 200 na muži i 50 u suhostaju. Većina je pasmine simental, njemačke i češke.

– Imamo i francusku montbéliarde. Uvezli smo 30 junica, one su sad oteljene i krenule su s mužom. Što se tiče prve laktacije, bolje su od simentalki jer one tek drugom i trećom laktacijom dosežu svoj kapacitet. Bit ćemo zadovoljni ako sada bude 8000 litara, a nadamo se da će poslije ići iznad 9000 litara – kaže Mitar.

Što se tiče konstitucije, krave montbéliarde više sliče holsteinu, elegantnije su, dodaje Mitar. U suvremenom objektu farme, kako kaže, ništa neće biti prepušteno slučaju, sve će biti automatizirano, od prehrane do muže. Kada dobiju potrebnu dokumentaciju, radovi bi trebali biti završeni u roku od tri do četiri mjeseca.

Imat će i madrace

– Objekt je otvoren sa strana, samo krovna konstrukcija će se graditi, a pod će biti betonski. Klima je ovdje malo blaža, pa nema potrebe zatvarati strane. Na ležište krava bit će postavljeni madraci, tako da će im biti ugodno za ležanje – zaključuje Mitar, prenosi agroklub.ba.

Večernji.ba