POTHVAT ZA DIVLJENJE / Preko stotinu žena će pohoditi Kamešnicu, među njima ima i trudnica, onih koje su preboljele rak…

Planinarsko društvo „Cincar“ Livno osnovano je 23. travnja 1929. godine kao podružnica Hrvatskog planinarskog društva iz Zagreba. Osnivači su bili Matko Kaić i prof. Rajko Radović, a prvi predsjednik bio je Zvonimir Lopata.

Za razvoj planinarstva u Livnu itekako je zaslužna splitska podružnica HPD „Mosor“, koja je uredila i otvorila 22. studenoga 1936. godine planinarsko sklonište na Krug planini (1480 m) podno Cincara, u zgradi stočarske stanice kod Begova vrela (Begovača).

Zgrada je sagrađena 1930. godine, a bila je vlasništvo Banske uprave. Planinari su je dobili zaslugom upravitelja stanice inž. Mahe Baljića. Bila je to zidanica u kojoj su planinari imali blagovaonicu, kuhinju i spavaonicu. U II. svjetskom ratu je potpuno uništena, a tada i Društvo prestaje s radom.

Društvo je obnovljeno 15. svibnja 1982. godine, a prestalo s radom početkom Domovinskog rata. Ponovno je obnovljeno 21. ožujka 1988. godine i od tada bilježi rezultate kako u organiziranim i realiziranim pohodima tako i u sve većem broju članova Društva.

Spomenimo samo organiziranje dvodnevnog nezaboravnog druženja na Dan planinara Herceg Bosne u Podgradini kod Livna u kolovozu 2001. godine. Najveći uspjeh Društva je izgradnja planinarskog doma na Kruzima (1265 m) na lokalitetu Kamenica.

Tko im se god pridruži, neće požaliti

Na čelu društva danas se nalazi Jelena Bobetić, koja sa svojim planinarkama gradi lijepu priču. Naime, prema uzoru na neka druga društva, Cincari organiziraju event “100 žena na Kamešnici 2022.”. Cilj im je promoviranje planinarenja i boravka u prirodi. Za ovu pustolovinu vam trebaju samo udobne gojzerice ili tenisice, malo dobre volje, nešto vode i hrane i puno dobrog raspoloženja.

Mi smo uoči samog događaja porazgovarali s Jelenom, koja nam je otkrila sve pojedinosti ovog hvalevrijednog događaja.

– Do ideje o pohodu 100 žena na Kamešnicu došlo je sasvim slučajno u razgovoru nekoliko članica Gorske službe spašavanja Hercegbosanske županije, a po uzoru na druga planinarska društva koja također imaju takve ili slične uspone, npr. 100 žena na Triglavu, 100 žena na Mosoru, 100 žena u planini itd. Cilj ovog događaja je promoviranje prirodnih ljepota livanjskog kraja, planinarenja i boravka u prirodi koje blagotvorno djeluju na zdravlje, ali i afirmacija žena u planinarstvu. Prezadovoljni smo dosadašnjim izdanjima jer je odaziv uvijek bio velik, a svake smo godine imali i neke lijepe i zanimljive priče – sudjelovanje trudnica, žena koje su pobijedile rak, najmlađu sudionicu koja je tada imala samo tri mjeseca i velikih 350 sudionika na posljednjem usponu održanom 2019. godine – kazala nam je na početku razgovora.

Najveća novost je što je proteklih godina ovaj događaj bio u organizaciji članica Gorske službe spašavanja Hercegbosanske županije, a sada ga organizira Planinarsko društvo „Cincar“ Livno.

– Budući da smo promijenili vodstvo Društva i u potpunosti ga aktivirali, zaključili smo da je organizacija ovakvog događaja zadaća planinarskog društva, a GSS treba biti tu u ulozi osiguranja. Trenutno smo u završnoj fazi priprema. I ove smo godine organizirali besplatan prijevoz autobusima iz Livna do Podgradine te natrag, kavu, čaj i ručak na Pešinom vrilu koje će pripremiti naši vrijedni članovi te majice zanimljivog dizajna koje su postale prepoznatljivo obilježje ovog događaja – govori nam Jelena.

DalmacijaDanas