POVIJEST / Groblje sv. Ive u Livnu

‘Groblje sv. Ive’ nalazi se u ravnici, uz desnu obalu rijeke Bistrice, u središtu Livna, blizu Županijske bolnice ‘Dr. fra Mihovil Sučić’. Od 6. srpnja 2004. na popisu je nacionalnih spomenika BiH.

‘Groblje sv. Ive’ obuhvaća ostatke kasnoantičke crkve, srednjovjekovnog franjevačkog samostana posvećenog sv. Ivanu Krstitelju, te kasnoantičkih i srednjovjekovnih grobnica. Arheološki materijal s ovog lokaliteta pohranjen je u ‘Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica’ u Livnu.

Osnivanjem Bosanske vikarije 1340. godine počinje gradnja franjevačkih samostana na području BiH.

Od godine 1340. do 1375. godine na području tadašnje banovine Bosne sagrađeno je deset franjevačkih samostana, među kojima se spominje i samostan u Livnu.

Prvi izvor koji spominje samostan Bistricu jest oporuka Andrije Pervošija, Splićanina, od 7. siječnja 1367. godine, koji oporučno ostavlja novac, među ostalim samostanima u Bosni, i samostanima u Bistrici i Livnu.

Pretpostavlja se, pošto se dvojno ime i Livna i Bistrice spominje više puta u povijesnim izvorima, da se ova oporuka odnosi na jedan samostan, tj. na Sv. Ivu u Livnu.

Prema narodnoj predaji, koju su potvrdila arheološka istraživanja, samostan je spaljen, ali se predaja i arheološki materijal nađen na terenu ne podudaraju. Narodna predaja kazuje da je samostan zapaljen prije 300 godina, tj. tokom XVII. stoljeća, što bi odgovaralo jedino navodu iz deftera 1604. godine, ukoliko se taj podatak odnosi na ovaj lokalitet.

S druge strane, u preliminarnom izvještaju o arheološkom iskopavanju, pokretni materijal na lokalitetu datiran je u XIV. i XV. stoljeće, prema čemu je autor iskopavanja zaključio da je samostan spaljen najkasnije 80-ih godina XV. stoljeća, prilikom osmanskih osvajanja Livna.

Nakon toga, na ovoj parceli ustanovljeno je aktivno groblje. Na njemu su vršeni ukopi do početka XX. stoljeća, a tokom Drugog svjetskog rata ovdje su ukopavani umrli u bolnici za koje se nije imao tko pobrinuti.

Na istočnom dijelu parcele 1885. godine sazidana je kapelica o trošku Jakova Jazve iz Livna. Kapelica je posvećena sv. Ivanu Krstitelju.

U funkciji je bila još 1991. godine. Srušena je tokom arheoloških radova 1994 -1995. godine jer se nalazila usred lokaliteta i pokrivala je ostatke srednjovjekovnog samostana.

Svake godine na blagdan rođenja sv. Ive, 24. lipnja, na tom mjestu se tradicionalno okupljaju vjernici i hodočasnici vraćajući se uvijek temeljima vjere koja ne zaboravlja ovo značajno mjesto.

  File:Red-animated-arrow-down.gif - Wikimedia CommonsFOTOGALERIJA