Povijest izbornih krađa u Livnu – 3. dio

Da se mehanizam nametanja volje većini od strane vodećih političkih elita u Livnu desetljećima uspješno provodio najbolji dokaz je činjenica da su desetak petnaest osoba konstantno birani u skupštinu Hercegbosanske županije.

Oni su kroz stranke kontrolirali mehanizam krađe i pisanja preferencij,a a kad sijednu u zastupničke klupe onda se kao svađaju do idućih izbora (kad se opet dogovaraju za novi mandat).

U Livnu, zna se, tko je slijednik mehanizma izbornih krađa iz doba partije. Oni i njihovi poslušnici jako dobro znaju što su sve radili na biračkim mjestima da bi se dodvorili uskom elitnom krugu osoba koje sjede na vrhu piramide.

Da napomenemo još jednom, to su oni koji desetljećima sjede u državnim parlamentima, federalnim i županijskim skupštinama, vode stranke i imenuju zaslužne poslušnike na izvršne funkcije.

A bilo je u Livnu svega.

Od prve jednostanične proste diobe HDZ-a kada su se sukobili oko funkcija i kandidatura (tko će biti načelnik Livna na izborima 2004. godine), do zadnjih općih izbora.

Dok je prvi HDZ suvereno slagao općinsku oligarhiju i nakon diobe, poremećaj na izborima 2006. godine se kroz par općih izbornih ciklusa stabilizirao (najčešće pod parolom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa).

Nije doduše HDZ-u išlo sve glatko na slaganju općinskih izbornih rezultata. Jedne godine, snalažljivi livanjski poduzetnik, sjeti se sa svojom ekipom kupiti glasove za 100 maraka. Znao je da su ljudi duboko razočarani i da su svjesni kako se njihovom izbornom voljom manipulira.

Obzirom da je većina Livnjaka već tada razočarana vrhuškom uzela po „stoju“ i glasala, Boljitak pobijedi u Livnu i osvoji 12 vijećnika. Ali nisu imali kandidata za načelnika (poduzetnik se dogovorio sa Lukom) pa im Luka sa svojom oligarhijom i Doktorom (mužem) u vijeću pomalo pokupova te vijećnike i osta sam HDZ u Livnu.

Kasnije se ništa nije prepuštalo slučaju. Naučili se pameti, sav državni represivni aparat staviše sebi u funkciju, i zajedno s vječnim, tada kandidatom, Lukom pođoše po župama livanjskim slagati provjerene klimoglavce za vječne mumije u općinskom vijeću.

Tu i tamo bi propustili još poneko kukavičje jaje sa tuđih lista (ubace mu koliko mu treba da prođe mimo svojih sa liste) i onda ga kasnije anektiraju da zajedno sa SDA suvereno vladaju.

A SDA, oni su u Livnu imali prelagan posao. Uvijek, od prvog dana, u vlasti županijskoj (od prvog dana doslovno). Na općinskim izborima nisu morali raditi ništa osim reći HDZ-u koliko im glasova treba ubaciti u Guberu, Golinjevu, Grborezima i Gornjem gradu. Ušuljaju svoje poslušnike u općinsku/gradsku vlast i pomalo čekaju da HDZ raskopa Livno. Malo je doduše i SDA pomagao, nema šta.

Specijalci na kutijama imaju svoje pljačkaške mentore. Tako naprimjer HDZ – SDA tandem iz Golinjeva godinama igra u pogrešnih mentora i za tisuće ubačenih listića još nisu dočekali svojih pet minuta slave.

Puno je bolje sve ove godine prolazio Lukin i SDA-ov „Gospodar zemljišta“ iz Gubera. On će i ove godine glasove SDA-u i HDZ-ovu gradonačelniku „klepit“ u Guberu te nastaviti uspješnu politiku šuljanja po Gradskoj upravi za sitne pazare.

Malo su uspješniji bili oni oko Doktora Muža i Luke Čelana. Iako su nagrade nakon izbora redovito devalvirale, jedan Doktorov specijalac (iz Lopatica) je uspio namaknuti posao u Šumariji jer se hrabro snimao i hvalio po gradu snimkom kako ubacuje 200 listića u Kutiju!

Ili brojni Lukini budući i bivši direktori javnih i poluprivatnih gradskih firmi. Svi su redovno postajali direktori, pa polako ili ludjeli ili selili ili završavali u Komunalnom.

Dobro je prošao i trostruki hadezeovac iz Podhuma. Gaseći svjetla u školi u Podhumu zauvijek je urezao svoje ime u anale izbornih varalica u korist Žene, Muža i Stranke!

No, to je već ranija povijest. Kad na scenu nastupaju mladi lavovi i smokvini listovi Žene i njenog Muža. Ta novija povijest će biti i početak kraja Stranke. O novijoj povijesti izbornih krađa pišemo u zadnjem nastavku!

Studena Vrila@mailfence.com

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply