Povlače se dvije serije tableta protiv bolova: ‘Dostupni su drugi lijekovi’

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je kako se, iz administrativnih razloga, povlače dvije serije lijeka Ibuprofen Mibe 400 mg filmom obložene tablete.

“Tvrtka Mibe Pharmaceuticals d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Ibuprofen Mibe 400 mg filmom obložene tablete (ibuprofen), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija 211103 i 211104 predmetnog lijeka iz administrativnih razloga”, naveo je HALMED te dodao kako se povlačenje provodi do razine ljekarni.

Serije lijeka povlače se, kako je pojašnjeno, u skladu s člankom 113. stavkom 2. Zakona o lijekovima, prema kojem serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti.

“Povlačenje navedenih serija lijeka ne odnosi se na kakvoću, sigurnost i djelotvornost lijeka, stoga pacijenti lijek mogu nastaviti primjenjivati do isteka roka valjanosti označenog na pakiranju. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta”, napominje Agencija za lijekove i medicinske proizvode.

Bolesnici se, naglašava se, trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Večernji.ba