POVRIJEĐEN JE, OGORČEN NA BAKIRA I ZVUČI OSTAVLJENO: “Rekao sam mu da ne ide, neće nama u Sarajevu Zagreb određivati koga ćemo mi birati Hrvatima”

Željko Komšić komentarisao je za danas , potrebno je to javno reći, muslimansku FTV posjetu Bakira Izetbegovića Zagrebu i najavljeni razgovor o izmjenama Izbornog zakona BiH.
Komšić je poručio da službeni Zagreb nema ništa s Izbornim zakonom i da mu treba reći da odbije od BiH.
“Šta Hrvatska ima s izmjenama Izbornog zakona u BiH?” – pita se Komšić.

Iako ga nitko nikada i ne bi pozvao Komšić nastavlja:

” ja nikad ne bih pristao da učestvujem u takvoj vrsti komunikacije, a pogotovo ne bih nikome dao pravo da se tutorski ponaša prema BiH. Drugi su to sebi dopustili”.
Primjetimo da je za čovjeka koji ne smije nogom kročiti na 80% zemlje koju formalno predstavlja teritorija njegove “BIH” tek nekih 500 m2 oko Titove ulice u Sarajevu.

Istakao je da uoči posjete razgovarao s Izetbegovićem, kojem je rekao da se u odnosima dvije države mora paziti kako se razgovara i savjetovao mu da u Zagreb ide kao šef SDA, a ne predstavnik jednog naroda.

“Mislim da nije dobro legitimizirati ovakvu vrstu komunikacije, jer oni nas očito strateški promatraju kao teritoriju, a ne kao državu, daju sebi za pravo koje teme će otvarati i drže BiH u jednoj vrsti političke i ekonomske ovisnosti o onome što Zagreb hoće.”

Očito ne poznajući međunarodno pravo i što su točno obveze i prava svake potpisnice nekog međunarodnog ugovora Komšić dalje zaključuje:
Srbi i Hrvati nisu stoka da ih uvodiš i izvodiš, nit je BiH staja da se neko uvodi i izvodi.
Primjetimo da je u očaju počeo govoriti u imenice Hrvata i Srba. Tako mrske mu etničke imenice.

Otkud ikome ideja da jedan čovjek priča u ime hrvatskog naroda. Otkud to da Dodik predstavlja srpski narod? Pitajte druge stranke iz RS-a da li on ima legitimitet”, kazao je Komšić.
Smatra da je susret u Zagrebu iščašena paradigma na koju se nažalost pristaje, te da vlasti u BiH Beogradu i Zagrebu konstantno daju za pravo da se postavljaju kao tutori.

“Zagreb nema ništa s Izbornim zakonom, miješanje je krajnje neumjesno. Zagrebu je najbolje reći da odbije malo od BiH i priče o Izbornom zakonu jer se ni mi njima ne miješamo u izborne zakone. Mi sebi ne dajemo pravo da, recimo, pričamo o konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj. Trebaju biti svjesni da nema toga u političkom Sarajevu ko će pristati na ono što oni traže”, poručio je Komšić.

Itd. itd…
Bila bi šteta možda čak propustiti da ne gledamo četvrti mandat Željka Komšića. Konačno je počeo zvučati kao dvorska luda. I nije mu se rugati. On zna da je prostor na kojem slobodno može disati sve manji. A da je na prerijama svojih djedova prezren. I da dolazi dan kada će ga i svaki Sarajlija šutati po cesti kao zadnje pseto.
Kad više nikome ne bude trebao.

Poskok.info

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply