Požar ne prijeti domovima u podnožju Dinare

Širenje požara koji je već danima prisutan na planini Dinara je zaustavljeno, a trenutno vatra ne prijeti kućama u podnožju, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite koji se nalazi na terenu u HB županiji.

požar1

Širenje požara koji je već danima prisutan na planini Dinara je zaustavljeno, a trenutno vatra ne prijeti kućama u podnožju, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite koji se nalazi na terenu u Livanjskom kantonu.

“Cijeli požar je zaustavljen, odnosno njegovo širenje. Za sada ne prijeti kućama u podnožju planine Dinara, ali svakako trebamo sav požar ugasiti, jer kada bi krenula jaka vrućina i usljed jakog vjetra on može krenuti opet prema tim selima. Zato ga trebamo što prije lokalizirati te stoga i drugi helikopter treba poslati što prije da ga gasi “, poručio je Solak.

Požar na planini Dinari iznad naselja Čaprazlije i Donji i Gornji Rujani i Gubin, općina Livno, i dalje je aktivan. Helikopter OS BiH gasi požar iznad naselja Gubin.

“Što se tiče požara na području općine Livno, jutros ga gasi helikopter Oružanih snaga BiH koji je bio stacioniran u Livnu tijekom noći. Jutros je rano počeo ga gasi. Trebao mu se pridružiti još jedan helikopter iz Banjaluke, ali usljed vremenskih neprilika oko Banjaluke , kada je krenuo morao se vratiti u bazu, jer je puhao jak vjetar i kiša. u Livnu nije padala kiša nikako i ne pada ni sad. Vidjet ćemo stanje tijekom dana. Nadam se da će mu se pridružiti helikopter OS BiH iz Banjaluke jer je baš potrebno da što prije lokalizujemo požar, jer danas i sutra će biti temperature znatno niže. Sada je 23 stupnja u Livnu, nadam se da ćemo ga uspjeti skroz ugasiti prije velikih vrućina “, naveo je Solak.

Također, požar između općina Bosansko Grahovo i Glamoč i dalje je aktivan. Na platou Resanovci područje između općina B.Grahovo i Drvara je aktivan i pod nadzorom.

“Kako na Dinari tako smo angažirani i na gašenju požara na planini Staretina na području općine Bosansko Grahovo i onog u općini Drvar, odnosno na tromeđi Bihać, Drvar, na granici s nacionalnim parkom. Tu su na terenu i radnici šumarije i vatrogasci i oni dosta pomažu “, rekao je Solak.

Iako je bilo najave da će se u akciji gašenja požara koji su evidentirani na graničnom području između BiH i Hrvatske uključiti i službe iz Hrvatske, to se nije dogodilo.

“Nemamo povratne informacije. Mi smo njih upoznali u Hrvatskoj sa stanjem. Mislim da imaju i oni strašno puno problema. Mislim da se ovdje za sada neće uključivati. Vidjet ćemo, i sa druge strane Dinare je požar. Tu su jučer bili njihovi helikopteri, pa vidjet ćemo. u slučaju potrebe opet ćemo razmjenjivati ​​podatke, iako informacije svakodnevno razmjenjujemo u kakvom su stanju požarišta. Ovaj dio je na granici BiH i Hrvatske “, naveo je Solak.

Što se tiče drugih požara u Federaciji BiH, oni su, kaže direktor Federalne uprave civilne zaštite, također stavljeni pod kontrolu ili skroz ugašeni. Prvenstveno, navodi, misli na onaj u Neumu.

 

http://www.trt.net.tr