Požarna fronta prijetila obiteljskim kućama na području općine Tomislavgrad

Na području općine Tomislavgrad od srijede je aktivno nekoliko požara u kojima uglavnom gori suha trava i nisko raslinje te dio borove šume, a na prostoru Buhova vatrena stihija u jednom je trenutku zaprijetila i obiteljskim kućama.

Kako se doznaje od zapovjednika Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad Mate Jurčevića, požari su zahvatili područje iznad Mesihovine, oko Roškog polja, Kazaginca, Liskovače, Buhova, a trenutno su vatrogasci raspoređeni oko Gornjeg Brišnika.

Za vatrogasce je najizazovnije bilo na prostoru Buhova gdje je požar sinoć prijetio obiteljskim kućama, a vata se opasno približila i prostor borove šume prema Kologaju.

– Požari su gašeni tijekom cijelog jučerašnjeg dana i noći, a to je nastavljeno i danas, te je intervencijom vatrogasaca spriječeno daljnje širenje, posebno u naselju Buhova, gdje je vatra došla do praznih obiteljskih kuća zaraslih u visoku travu. Usprkos buri koja je puhala, kuće su spašene, a vatra usmjerena od naselja. Požar smo danas uspješno odbili i od kuća i imovine na prostoru Gornjeg Brišnika te smo njegovo širenje spriječili prema Drmića stajama – kazao je za Fenu Jurčević.

U gašenju ovih požara uključena je bila Profesionalna vatrogasna postrojba Tomislavgrad, a pomagali su im i djelatnici tomislavgradske šumarije, kao i stanovnici ugroženih naselja.

Po zapovjednikovim riječima, uzrok svih požara je ljudska nepažnja i nepoštivanje općinske odluke o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru. HMS