Pozitivan primjer u BiH: U jeku krize tvrtka iz Orašja zapošljava nove radnike

U jeku krize izazvane pandemijom koronavirusa koja se odrazila i na gospodarstvo, turska tvrtka Temax BiH, sa sjedištem u Orašju, nastavila je s trendom novih zapošljavanja te najavila otvaranje dodatnih radnih mjesta. Generalni direktor tvrtke Ismail Onur Disli podsjetio je u razgovoru za Anadoliju da je tvrtka Temax BH doo osnovana krajem 2013. godine u Orašju, a svoju prvu uspješnu narudžbu je proizvela i plasirala početkom 2015. godine, pišu Nezavisne novine.

Vrijedna investicija Osnovna djelatnost tvrtke, koja osim u BiH, posluje u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Belgiji, je proizvodnja ambalaže od plastičnih masa, koja se pretežito koristi u transportu lijekova, hrane i kemikalija. “Tržište tvrtke je isključivo Europska unija. Blizina EU i dobra prometna povezanost s tržištem pokazali su se kao presudan čimbenik prilikom izbora lokacije za našu tvrtku”, pojasnio je Disli i dodao: “Nakon ostvarenog početnog uspjeha tvrtka proširuje svoj proizvodni asortiman na termoizolacjske materijale u građevinarstvu te pokrećemo proizvodnju stirpora (EPS) i filca (EPE foam), a krajem 2019. godine pokrećemo i prvu proizvodnju ekspandiranog polistirena (XPS) u Bosni i Hercegovini, na što smo posebno ponosni”.

Sve proizvode na tržište plasiraju u vlastitoj režiji, podsjetio je Disli te kazao da se “za to brine naša flota od deset najnovijih ‘eko friendly’ teretnih kamiona”. Podsjetio je da je tvrtka do sada u BiH investirala više od deset milijuna eura. Međutim, važnim smatra i usmjeravanje dobiti u daljnje investicije na prostoru Bosne i Hercegovine koja, kako je rekao, pored kvalificirane radne snage i strateškog položaja uz samu granicu EU, nudi i niz drugih pogodnosti. Novih više od 20 radnika Disli je govoreći o situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa koja je na globalnoj razini već uzrokovala krizu, kazao kako tvrtka na čijem je čelu ne prati trend otpuštanja radnika, naprotiv.

“Prije ove krize smo imali 60 zaposlenih, što nam je bilo i dovoljno. Međutim, od početka krize zaposlili smo dodatnih više od 20 radnika, tako da je ukupan broj sada blizu 90. Vidjeli smo da se tvrtke koje znamo zatvaraju, vidjeli smo da naši susjedi ostaju bez poslova i prihoda. Osim svih poslovnih razloga, zapošljavanje ljudi je naša društvena odgovornost, u jeku krize to je naša svojevrsna dužnost prema drugim ljudima”, kazao je Disli i dodao da je ovo vrijeme “vrijeme pružanja podrške ljudima”. Kako je kazao, tvrtka nije umanjila poslovne aktivnosti, proizvodni pogoni te vozila na terenu su i dalje aktivni. Govoreći o životu u BiH, ovaj turski gospodarstvenik je kazao kako se u ovoj zemlji ne osjeća strancem, jer Turska i Bosna i Hercegovina imaju zajednički povijest i tradiciju.

Bosna i Hercegovina je izuzetno povoljna destinacija za investiranje, smatra Disli, pojašnjavajući kako u domeni industrijske proizvodnje institucije BiH pružaju podršku investitorima istovremeno ih držeći pod strogim nadzorom. “To je posve normalno, važno je da svaki investitor uradi kvalitetne pripremne korake u smislu analiza potrebnih prije samog početka poslovanja u nekoj državi”, rekao je Disli i dodao da u BiH sarađuju sa Ziraat bankom te sa još nekim turskim tvrtkama u zajedničkim projektima. Pozvao je investitore da dođu u Bosni i Hercegovinu.

“Budućim investitorima želim poručiti da dođu ovamo, BiH vas treba”, rekao je. Nove investicije? Što se tiče planova za budućnost, tvrtka Temax je već uložila preko milijun maraka u nabavu opreme za punionicu vode pod vlastitim brendom “Vivit”. “Osim punionice vode, trenutno smo u fazi odabira izvođača građevinskih radova na našem novom objektu ‘Skladište prehrambenih i neprehrambenih proizovoda’, čiji je osnovni cilj prikupljanje i ambalaža voća i povrća od lokalnih uzgajivača, te usluge skladištenja robe iz Male Azije i Jugoistočne Europe, čime bi se ova dva tržišta bolje povezala s tržištem Europske unije”, rekao je. Važnim smatra napomenuti da je osnivački kapital te većina strojeva i repromaterijala koji trenutno koriste upravo iz Republike Turske. Tvrtka danas zapošljava preko 90 radnika te se realizacijom započetih projekata nadaju se da će se broj zaposlenih udvostručiti.

www.vecernji.ba