Poziv nadležnima u Livnu da počnu da se petljaju u svoj posao

UDRUGA ZA ZAŠTITU, SPAŠAVANJE I ZBRINJAVANJE ŽIVOTINJA HBŽ “0”:

  1. GRADU LIVNU – NADLEŽNOJ SLUŽBI
  2. ŽUPANIJSKOJ VETERINARSKOJ INSPEKCIJI
  3. MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE, VODOPRIVREDE I ŠUMARSTVA HBŽ
  4. POLICIJSKOJ POSTAJI LIVNO

PREDMET: ZAHTJEV/ZAMOLBA

Poštovana gospodo,

dugi niz godina, upozoravamo na problematiku napuštenih pasa i izbacivanje čitavih legala malih štenaca u gradu i prigradskim naseljima.

Volonteri Udruge „O“, već 10 godina, sklanjaju, hrane, liječe, steriliziraju, cijepe i udomljavaju napuštene pse, bez ičije pomoći.

Sklanjamo pse iz grada, kako ne bi bilo napada, kako bi zaštitili građane, ali prvenstveno da psi manje pate i da budu manje izloženi šikaniranju, trovanju i proganjanju.

Pored toga, 5 godina, Fondacija Dogs Trust, besplatno vrši sterilizacije, čipiranja, cijepljenja i čiščenje od parazita napuštenih i vlasničkih pasa, preko naših veterinarskih stanica.

„Obrađeno“ je preko 4.000 pasa u cijeloj Županiji hercegbosanskoj.

Međutim, želimo naglasiti da to nije njihov posao, već posao VAS pobrojanih, kojima je ova Fondacija trebala, samo da pomogne da se lakše oformi Registar i da se nepodnošljiva situacija u ovoj oblasti „dovede u red“, te da se konačno primjeni Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH te Zakon o komunalnoj djelatnosti i ostali relevantni propisi.

Obzirom na situaciju sa COVID-19, obustavljene su sterilizacije. Lokalna vlast nije uradila svoj dio posla i ponovno smo se našli u bezizlaznoj situaciji.

Upozoravamo da će vrlo brzo, nastavi li se ovako, grad biti preplavljen napuštenim psima i štencima i sve dobro što smo uradili do sada, past će u vodu.

Poučeni lošim iskustvom izbjegavanja i prebacivanja odgovornosti na druge institucije TRAŽIMO I PREDLAŽEMO:

  • Da, gore pobrojane institucije, oforme tim, koji će popisati sve pse sa farmi i domaćinstava, narediti cijepljenje, čipiranje i evidentiranje u Registar vlasničkih pasa.
  • Izdvojiti sredstva za sterilizacije napuštenih pasa i omogućiti onim vlasnicima koji to žele, a one koji to ne žele, obavezati ih, da moraju prijaviti legala koja bi se evidentirala u Registar u skladu sa propisima.
  • Predviditi sredstva za cijepljenje, čiščenje od parazita i hranjenje napuštenih životinja, a kako bi se smanjio rizik od zaraza i bolesti koje su opasne za životinje, a i za ljude.
  • Uz pomoć policije, pojačati nadzor terena gdje se psi izbacuju.

Ovo je najjednostavnije i najbrže rješenje ove situacije, kako za građane, tako i za napuštene pse  i kako bi se konačno zaveo red u ovoj oblasti. Također, opravdanja da nema sredstava su neopravdana, iz razloga, što bi se od samog sprovođenja ovih zakonom propisanih mjera, punio proračun za ovu oblast.

Zbog neodgovornih pojedinaca ispašta cijeli grad, a i životinje.

U ovoj domeni Vi ste nadležni i tražimo da kaznite nesavjesne vlasnike i zaštitite građane Grada Livna, a posebno jadne životinje, jer za ovu oblast, imate zakonske ovlasti, dužnost, a i predviđena sredstva.

Predsjednica Udruge „O“, Jelena Mišković

Dopredsjednica, Jasenka Jarebica

Dostavljeno:

– Naslovu

– Predsjedniku Vlade HBŽ