Predizborni rat plakatima u Livnu / Zajedništvo u Njemačkoj!

Što je dan izbora bliži, strasti su u stranačkim stožerima sve uzavrelije, pogotovo u Hercegbosanskoj županiji. U predizbornim nastupima koriste se sva raspoloživa sredstva i uglavnom su na odstrjelu svih ostalih stranaka, već 27 godina vladajuće koalicione HDZBiH i SDA i njihov partner u vlasti SNSD, koji su predizbornim inžinjeringom zaposjeli i većinu mjesta u biračkim odborima, dok su i članovi izbornih komisija uglavnom njihovi.

Plakati se lijepe i na nepredviđena mjesta, ali i oštećuju i „upotpunjuju“ dodatnim grafitima. Čak su nepoznati počinitelji grafitima atakirali i na Dragana Čovića, zbog čega se HDZBiH oglasio saopćenjem za javnost.

Na jednom od jumbo plakatu s Čovićevim likom kao simbolom „zajedništva Hrvata“ ispod natpisa „Zajedništvo“ dodano je crnim sprejom „u Njemačkoj“, čime je autor aludirao na sve masovnije iseljavanje iz HBŽ-a i drugih dijelova BiH u kojima neprikosnoveno godinama vladaju HDZBiH, SDA i SNSD.

Na drugom plakatu su uz Čovićev lik dopisani grafiti „Drug“, „Udba“, „Nikad nije kasno“ i sve je to stilizirano petokrakom, čime ga se vjervatno podsjetilo na njegovu komunističku prošlost. Na trećem plakatu, uz slične grafite, Čoviću su docrtani i brčići nalik Hitlerovim, ili onima Čarlija Čaplina…

Čović je još dobro i prošao, za razliku od Jakova Perkovića Zmije, predsjednika Hrvatske liste za Livno (HLL) kojeg je politički protivnik fizički napao u livanjskom selu Držanlije dok je lijepio plakate Koalicije DOS-HLL.

A isprepadana livanjska SDA, plakate uglavnom lijepi po Starom gradu, gdje su Bošnjaci većina. No, i njihovi se plakati trgaju, pogotovo oni na kojima je vječiti ministar i član Predsjedništva SDA, Hikmet Hodžić.

Pošto preko istih nisu lijepljeni plakati suparničkih stranaka, niti su njihovi aktivisti primjećeni da trgaju plakate, kao zaključak se nameće da rat plakatima vode unutarstranačke struje livanjske SDA – gornjegradska Jasenka Tufekčića (poznatog aferaša s putnim nalozima u Domu naroda PFBiH) i seoska ministra Hodžića, jer teško da ovoga puta oba prođu u Skupštinu HBŽ, pa se unutarstranački rat vodi do istrebljenja.

Predigra ovom ratu bilo je unutarstranačko šaketanje koje se dogodila prije nekoliko mjeseci u prostorijama SDA, upravo između „građana“ i „seljaka“ iz SDA.

I tako, dok su se stranački uhljebaši o sebi zabavili, narod sve više iseljava, pa su Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar…, pa i cijela BiH, sve prazniji. Kako je krenulo, ostaće samo vladajući i njihova glasačka mašinerija, koja će im na kraju i presuditi, čim ne dobiju jednu plaću. A, to samo što se nije desilo, jer županije, entiteti i ono što je ostalo od države samo što nisu u stečaju. Da se prodaju „za jednu marku“.

Ale Kamber, Livno