Preko interneta prijetio Amerikancima pa ga uhitila SIPA

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su muškarca koji je u više navrata, putem različitih internet servisa i komunikacijskih kanala, izražavao rasističke i antisemitske stavove, upućujući prijetnje državljanima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), potvrđeno je iz SIPA-a za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Mogu da potvrdim da se osoba nalazi u prostorijama SIPA-e i da je u tijeku njegova kriminalistička obrada. Osumnjičena osoba je uhićena i privedena u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti donesena odluka o daljnjem postupanju s njim”, kazao je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Iz Tužiteljstva BiH je ranije priopćeno da službenici SIPA-e, po nalogu tužitelja iz Odjela za terorizam Tužiteljstva BiH i uz naredbu Suda BiH, vrše pretrese na jednoj lokaciji na području Sarajeva.

“Pretresaju se stan i prostorije koje koristi osoba koja je pod istragom zbog upućivanja prijetnji pozivanjem na antisemitizam i rasizam. Pretresi se vrše u okviru predmeta koji se vodi protiv osumnjičenog za javno poticanje na terorističke aktivnosti, a u vezi krivičnog djela ‘terorizam’”, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Miladinović je rekao da su u ranim jutarnjim satima pripadnici SIPA-e po naredbama Suda BiH izvršili pretres stambenih prostorija koje koristi jedna osoba, a prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti, koji će se koristiti kao dokaz u daljnjoj istrazi.

Iz Tužiteljstva je priopćeno da je istražnim radnjama koje su proveli Tužiteljstvo BiH i SIPA utvrđeno da je osumnjičeni, u više navrata, putem različitih internet servisa i komunikacijskih kanala, izražavao rasističke i antisemitske stavove, upućujući prijetnje državljanima SAD-a.

“Zbog interesa istrage, Tužiteljstvo BiH u ovom trenutku ne može dati javnosti više informacija”, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.