PREKRŠENI ZAKONI, STATUT I NATJEČAJ: Branko Ivković je predsjednik Županijskog HDZ-a, istovremeno i direktor javnog poduzeća!?

Piše: D. Obrdalj

U trećem mjesecu 2017. godine Branko Ivković imenovan je za v.d. direktora ŠGD Hercegbosanske šume d. o. o. Kupres bez ikakvog natječaja. Krajem iste godine, natječaj se raspisuje i Ivković postaje direktor sa punim ovlastima.

“U upravu ne može biti imenovana osoba koja vrši funkciju u političkoj stranci”, pisalo je tada na natječaju za direktora.

Dvije godine kasnije,preciznije u siječnju ove godine Branko Ivković zanemaruje kriterije natječaja i uz pomoć državne parlamentarke i potpredsjednice HDZ-a BiH Borjane Krišto biva imenovan i pristaje na političku funkciju predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH u Hercegbosanskoj županiji.

 

Branko Ivković, direktor PO STATUTU – piše na oficijelnoj stranici Javnog poduzeća ŠGD HERCEGBOSANSKE ŠUME d.o.o Kupres

Član 7 Statuta društva:

“U upravu ne može biti imenovana osoba koja vrši funkciju u političkoj stranci”

Da Ivković ne može biti politički funkcionar i direktor javnog poduzeća, osim statuta društva i natječajnih kriterija ukazuju i relevantni zakoni u Federaciji BiH. U Zakonu o javnim preduzećima FBiH član 12 između ostalog piše:

“U upravu ne mogu biti imenovana lica koja vrše funkciju u političkim strankama”

Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH. Član 5 između ostalog kaže:

“Bilo koja osoba koja je na funkciji u političkoj stranci ne može biti konačno imenovana”

Jasni kriteriji u natječaju, u statutu društva, kršenje čak 2 zakona FBiH nisu spriječili direktora ŠGD Hercegbosanske šuma d. o. o. Kupres da preuzme funkciju u političkoj stranci. Da li će dati ostavku zbog nespojivosti funkcija, htjeli smo pitati Ivkovića. Nije se javljao na telefon.

Inače, Branko Ivković i ranije je obavljao dužnost predsjednika HDZ-a HBŽ, a i bivši je premijer HBŽ-a. Nešto poznatiji postao je 2004. godine na funkciji direktora Zdravstvenog osiguranja HBŽ, kada je u razne javne institucije zaposlio užu i širu rodbinu, o čemu je Žurnal pisao ranije. U to vrijeme potpisao je i ugovor o “garažiranju” službenog automobila sa svojim rođakom vrijedan 100 maraka mjesečno. Dovodio se u vezu i sa nelegalnim davanjem pozajmnica nogometnom klubu Troglav.

(zurnal.info)

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply