Preminuo hrvatski povratnik u Derventu Marko Mišić koji je nedavno pretučen. Sin Jurica: Obitelj ovo smatra ubojstvom

U napadu prije nešto više od mjesec dana pokojni Mišić zadobio je ozljede glave, grudnog koša, ozlijeđena su mu i pluća, slomljena rebra.

Hrvatski povratnik u Brezice kod Dervente Marko Mišić, koji je pretučen prije mjesec dana dok je pokušavao spriječiti kradljivce da kradu drva iz njegove šume, preminuo je jučer uslijed zadobivenih ozljeda.

Informaciju o smrti za N1 potvrdio je sin Marka Mišića, Jurica Mišić. Jurica Mišić se kratko za N1 oglasio: – Obitelj ovo smatra ubojstvom. Marko se mjesec dana borio za život u bolnici, ali ozljede su bile strašne i sve je vodilo k tragičnom ishodu – kazali su jučer za televiziju N1.

Tijekom napada 68-godišnjem Marku nanesene su teške ozljede zbog kojih je smješten na Odjel intenzivne njege u bolnici u Slavonskom Brodu.

U napadu prije nešto više od mjesec dana pokojni Mišić zadobio je ozljede glave, grudnog koša, ozlijeđena su mu i pluća, slomljena rebra. Sve zbog onog na što mještani, povratnici prije svega, godinama ukazuju – na šumokradice s kojima nadležni nikako da se obračunaju, a koji najčešće napadaju imovinu povratnika kojih je ovdje vrlo malo, prenijeli su mediji.

Dvije osobe uhićene

Nakon ovoga napada policija je dvije osobe lišila slobode. Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić za klix.ba potvrdila je kako je Marko Mišić preminuo uslijed ozljeda koje su mu nanijeli napadači 12. listopada ove godine na njegovu posjedu u blizini Dervente.

Napadači su tada pokušali ukrasti mu dio šume, što je on pokušao spriječiti te je tragično nastradao. Zadobio je teške ozljede mozga, pluća i rebara. Stanje mu je sve vrijeme u bolnici bilo teško, doktori su ga pokušavali stabilizirati, ali, nažalost, neuspješno.

Marko Mišić se sa suprugom vratio u mjesto Brezice kod Dervente 2008. godine, a zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice ukazala je na potrebu da se napadi na povratnike, kojih je ove godine bilo najmanje pet, tretiraju s posebnom pozornošću i ažurnošću u tužiteljstvima. Upravo izostanak reakcije pravosudnih tijela ohrabruje napadače na povratnike.

– Tužiteljstvo ne funkcionira i nema sankcija, zbog toga se nasilnici osjećaju slobodnije… Da su navrijeme dizali optužnice, to bi bio jasan znak i poruka nasilnicima – kazala je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Osim toga, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice ukazuje na činjenicu da loši uvjeti u povratničkim selima stvaraju plodno tlo za napade na njih, odnosno da su upravo povratnici najlakša meta za kradljivce šume.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić najoštrije je nakon ovog događaja osudio napad na šezdesetosmogodišnjeg Marka Mišića iz mjesta Brezice kod Dervente i posjetio je njegovu suprugu Luciju Mišić. Simić je tom prilikom izrazio nadu će počinitelji odgovarati za ovaj čin. Simić je dodao kako mir i suživot ne mogu biti dovedeni u pitanje u Derventi.

Povratnici laka meta

– Napadači imaju u vidu njihovu međusobnu udaljenost, nezaštićenost, samim tim su i laka meta. Njihova sela su pusta, nema policijske ophodnje. Slična situacija je i s obitelji Memišević, koji se nisu vratili nakon što su pretučeni – kazala je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice upozorivši na sigurnost i težak položaj povratnika.

Potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić

Tražit ću zaštitu povratnika i policijske patrole

Napad na hrvatskoga povratnika nakon napada u listopadu osudio je hrvatski potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić navodeći kako to nije prvi slučaj nasilja. Pozvao je pravosudne institucije da u najkraćem roku kazne odgovorne i pošalju poruku da 28 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma nema mjesta nasilju i napadima na osjetljive kategorije društva, gdje su upravo i povratnici na svoja prijeratna ognjišta. Istaknuo je da će kao dopredsjednik RS-a inzistirati na rasvjetljavanju ovog slučaja u potpunosti te da će tražiti jamstva kako se ovakvo nešto ne bi ponovilo. “Tražit ću od nadležnih da zaštite povratnike i inzistirat ću na čestim policijskim patrolama u ovom, ali i svim drugim povratničkim naseljima u Republici Srpskoj”, rekao je Pranjić.

Večernji.ba